IMATE LI RUŽNE PODOČNJAKE? TREBA VAM SAMO KAŠIKA: Riješite ih se na NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN! TRIK IZ SNOVA

Praktična žena
IMATE LI RUŽNE PODOČNJAKE? TREBA VAM SAMO KAŠIKA: Riješite ih se na NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN! TRIK IZ SNOVA
.

Iznenadit ćete se kada otkrijete koji su najčešći krivci za nastajanje podočnjaka ali je utješno da ih uz pomoć brzih trikova možete sami učinkovito eliminirati

Ništa nas ne frustrira toliko kao ogromni tamni podočnjaci zbog kojih izgledamo starije, umorno i totalno ‘iscijeđeno’. U takvim situacijama čak mi make-up puno ne pomaže, no umjesto da se bavite prikrivanjem problema puno je bolje poraditi na uklanjanju njegovog uzroka!

1. Promijenite prehrambene navike

Ako su vam oči često natečene ili imate osjećaj kao da se koža oko njih pretvorila u ‘jastučiće’ obratite pažnju što jedete i pijete. Slane namirnice i alkohol djeluju na zadržavanje vode u organizmu i natečenost. Njihovim izbjegavanjem brzo će se smanjiti ‘vrećice’ ispod očiju i otečenost cijelog područja. Uz to, izbjegavanjem slane hrane i alkohola na duže staze sigurno će se stesati i linija, pa je to još jedan dobar razlog da u prehranu uvedemo više voća i povrća i puno zdrave tekućine!

2. Ne trljajte oči!

Trenje koje nastaje pri trljanju očiju može uzrokovati nastanak tamnih mrlja, odnosno pigmentaciju kože oko očiju! Uz to, na taj način koža postaje i crvena pa ćete izgledati kao da ste netom plakali.

3. Spavajte – na jastuku

Ako spavate na ravnom, bez potpora jastuka, velika je mogućnost da će se višak vode u organizmu nakupiti i u području očiju te ćete se probuditi podbuli. Poduprite se jastukom (ili s dva) kako bi cirkulacija bolje radila i smanjila otečenost oko očiju.

4. Zaštita, zaštita, zaštita…

S godinama koža prirodno postaje tamnija oko očiju, pa kako bi preduhitrili gene, ali i štetan utjecaj vanjskih faktora (sunce, hladnoća, vjetar, snijeg…) zaštitite kože kvalitetnom kremom sa zaštitnim faktorom (najmanje 30!) – čak i zimi. Izbjegavajte direktan kontakt s očima. Sunčeve zrake mogu dodatno potamniti pigmentacije oko očiju, što podočnjake čini još uočljivijima i ružnijima!

podocnjaci

5. Prstenjak kao makeup alat!

Ako nanosite korektor ili puder na lice prstima, činite to prstenjakom – jer je najslabiji od svih prstiju i najnježnije nanosi teksturu, posebno kada je u pitanju osjetljivo područje oko očiju. Što manje ‘stresa’ na ovom području – to bolje.

6. Hladni oblozi od čajnih vrećica

Ako ste taman završili s ispijanjem čaja iskoristite priliku i stavite iscijeđenje vrećice na 10 minuta u hladnjak pa ih nanesite na kapke. Zavalite se u naslonjač, dignite noge na povišeno (radi bolje cirkulacije) i odmarajte 15-tak minuta. Najidealni su zeleni i crni čaj jer sadrže tein koji smanjuje otekline, a biljni čajevi poput kamilice sadrže tvari koje smiruju upalu i crvenilo.

7. Nabavite si kremu s retinolom

Koža oko očiju vrloje tanka i osjetljiva pa joj je potrebna ciljana njega. Kreme na bazi vitamina C i K posvijetlit će tamne krugove, retinol će ‘obrisati’ sitne bore oko očiju, a kofein i krastavci kao glavni sastojci u kremama prirodni su borci protiv natečenosti. Ne odustajte od krema jer nekima treba barem dva-tri tjedan da se pokaže njihovo pravo djelovanje!

8. Nabavite neti-pot!

Izrazito tamni podočnjaci mogu biti posljedica alargija, posebno na gluten. No i sezonske alergije na pelud ili druge alargene mogu uzrokovati nastanak podočnjaka pa je neti pot, posudica za ispiranje nosa, vaš saveznik u održavanju higijene nosa i tako posredno smanjuje posljedice alergija. No, trajni izraženi podočnjaci razlog su za posjet liječniku ili dermatologu. Osobe s alergijama često imaju manjak vitamina B6, B12 ili folne kiseline, bitnih za metaboličke funkcije i stvaranje krvnih zrnaca, što se na kraju reflektira na licu.

9. Obavezno skidajte make-up

Ne postoji nijedan dobar izgovor da na koncu dana ne skinete temeljito make-up s očiju. I najmanji ostatak šminke na koži može izazvati iritacije te potaknuti cirkulaciju na to područje, a time i otečenost. Čak i ako se radi samo o maskari ili korektoru, uklonite šminku prije spavanja i nanesite kremu s retinolom.

10. Zamrznite žlicu – za ujutro!

Uzmite dvije metalne žlice, smočite ih pod mlazom vode i odmah stavite u zamrzivač. Ujutro ih izvadite i stavite okrugli dio žlice na kapke barem na 5 minuta prije nego se počnete spremati na posao. Hladnoća će smanjiti otečenost i relaksirati osjetiljivo područje oko očiju – pa nakon toga možete nanijeti omiljeni make-up!

(elle-hr)

Ne propustite