Naučnici su pronašli DŽINOVSKO JAJE NA ANTARKTIKU: Ako se ikada izlegne svijet ČEKA ČUDO

Kiosk
Naučnici su pronašli DŽINOVSKO JAJE NA ANTARKTIKU: Ako se ikada izlegne svijet ČEKA ČUDO
.

.

Naučnici su otkrili tajnu džinovskog jajeta nađenog na Antarktiku, drugog najvećeg ikad zabilježenog.

Jaje veličine fudbalske lopte otkriveno je 2011. godine na antarktičkom ostrvu Simur. Naučnici sada pretpostavljaju da je jaje snijelo morsko čudovište koje je živelo prije 68 miliona godina.

Najveće jaje sa mekom ljuskom na svetu najvjerovatnije je pripadalo mosasaurusu, morskom čudovištu koje je živelo u eri dinosaurusa, smatraju naučnici sa Univerziteta u Teksasu koji su objavili istraživanje o tome u časopisu "Nature".

- Ne postoji ovakvo jaje na svijetu, ni po veličini ni po strukturi, kazala je Džulija Klark, profesorka tog univerziteta.

Fosil džinovskog jajeta nađen je 200 metara od ostataka mosasaurusa dugog oko 10 metara. Otkrili su ga čileanski naučnici koji su istraživali ovaj dio Antarktika.

- Iako nismo znali šta je to, njegov čudan oblik i veličina su nas inspirisali da ga ponesemo i istražimo, rekao je čileanski paleontolog David Rubilar Rodžers. Koliko je jaje bilo neobično, govori i što su ga čileanski naučnici nazvali „Stvar“, aludirajući na istoimeni film iz 1982. godine koji se odvija na Antarktiku.

Naučnici objašnjavaju da ovo jaje ne liči na jaja dinosaurusa, već više na ona koja polažu gušteri ili zmije. Zbog toga sada i pretpostavljaju da pripada mosasaurusu, koji je u istoj prirodnoj grani kao gušteri i zmije.

Naučnicima je istraživanje otežavalo to što u jajetu nije bilo ostataka mladunca, ali su ih posljednja izučavanja uputila na mosasaurusa, pogotovo što nema sličnih vrsta koje bi mogle da polože toliko jaje.

(Blic.rs)

 

Ne propustite