MNOGI RODITELJI PRAVE OVU GREŠKU, ODMAH PRESTANITE: Niste ni svjesni kako to utiče na dijete

Porodica i zdravlje
MNOGI RODITELJI PRAVE OVU GREŠKU, ODMAH PRESTANITE: Niste ni svjesni kako to utiče na dijete
.

Ruski psiholog Vladimir Petrov je objavio studiju o tome zašto bi roditelji trebalo da izbjegavaju prebacivanje odgovornosti na starije dijete, kada je briga o mlađoj djeci u pitanju. Ova studija se posebno osvrće na razvojnu fazu djece ranog pubertetskog doba i štetnost uloge dadilje koju starije dijete dobije dolaskom mlađih članova porodice.

Često počinje sa nekim malim zaduženjima: “Pripazi na brata/sestru dok ne završim nešto.”

Kad se roditelj vrati, starije dijete uredno podnosi izvještaj o aktivnostima mlađeg djeteta, imitirajući roditeljski glas. Pritom se u njegovim očima vidi nevjerovatni ponos zbog dobro obavljenog posla.

Ova priča nas vodi do sljedećeg scenarija. Roditelj je sa djecom u parku.

“Pripazi na brata/sestru dok ne trknem do toaleta.” To može da ispadne dobro prvi put. I drugi, i treći. Ali, zamislite scenu gdje se roditelj vraća iz toaleta i vidi situaciju u kojoj mlađe dijete pada i udara glavom o zemlju. Starije dijete je u šoku i ne zna kako da smiri mlađeg brata ili sestru. Od tog momenta, starije dijete kategorički odbija da ide u park.

Prvi nedostatak maloljetne dadilje je nemogućnost da se fizički i emotivno izbori sa zahtjevima mlađeg djeteta. Čuvanje djece (makar i na kratko) podrazumijeva ne samo fizičku brigu o njima, već emotivnu sigurnost koju im osoba koja ih čuva pruža. To znači da se dijete osjeća sigurno u svakom segmentu svog postojanja, dok je pod nečijim nadzorom. Sasvim je u redu zamoliti starije dijete da pripazi na mlađe dok mama sprema večeru ili je u toaletu (u kući). Ali, obaveza koju starije dijete dobije na otvorenom, je jednostavno, nemoguća misija.

Postoji određeni broj roditelja koji se neće složiti sa ovim.

“Šta će mu faliti? Mi smo se čuvali sami dok smo bili mali. Kao da su tad postojale bebisiterke.”

103752010-2382197785414073-7671893758125966181-n

foto: Brigside

Ili, onaj drugi scenario: “Na taj način starije dijete trenira odgovornost.”

Ne, čuvanje mlađeg brata ili sestre ne treba da bude trening. Naročito ne trening odgovornosti. Kako li će se osjećati roditelj ukoliko starije dijete nije doraslo zadatku? A tek dijete?

Najvažnija stvar koju roditelji moraju da zapamte je da starije dijete ne snosi nikakve posljedice odluke da se ima više od jednog djeteta. Takođe, od njih ne smiju da očekuju konstantno razumijevanje da ste stalno umorni i da sad nemate više snage niti vremena da se posvetite i njima.

Briga o djeci je isključivo roditeljska obaveza.

Starije dijete može i treba da pomogne. Ali, odgovornost je i u tom momentu roditeljska. Jer je realna procjena kapaciteta sopstvenog djeteta samo i isključivo roditeljski zadatak. Ukoliko preopteretite vaše dijete, možete proizvesti kontra-efekat. I pritom trajno uticati na psihički i emotivni razvoj starijeg djeteta.

83121439-257670001964215-8184492500114296254-n

foto: Brigside

Da biste izbjegli situacije u kojima je starije dijete kritikovano jer je mlađe uradilo nešto loše pod njegovim nadzorom, dozvolite djeci da budu djeca. A sebi omogućite da budete sjajan roditelj tako što ćete vi brinuti o njima. Dok potreba za tim postoji. I naučite ih najvećoj vrijednosti.

“Brini sam o sebi. Kad naučiš to, siguran sam da ćeš umjeti da brineš i o drugima”.

 

Ne propustite