Amerika se sprema za najveće proteste: Očekuju se rijeke demonstranata

Aktuelno
Amerika se sprema za najveće proteste: Očekuju se rijeke demonstranata
.

Sjedinjene Američke Države danas bi mogli pogoditi najveći protesti zbog smrti Džordža Flojda (George Floyd), Afroamerikanca koji je preminuo usljed policijske brutalnosti prilikom hapšenja 25. maja u Mineapolisu.

Ovo ubistvo izazvalo je bijes i proteste građana širom svijeta, a najviše u Americi, gdje se demonstranti svakodnevno okupljaju u 140 gradova širom SAD. Sve su češći i slučajevi gdje proteste prate huligani i pljačkanje.

Vašington se sprema za velike proteste najavljene za danas, nakon višednevnih demonstracija u prestonici i cijeloj zemlji. Šef vašingtonske policije Piter Njušam (Peter Newsham), izjavio je da vlasti očekuju da se hiljade demonstranata okupe u Vašingtonu na "možda najvećem protestu" koji su do sada održani u tom gradu.

On je izrazio očekivanje da će na proteste "doći isti mirni demonstranti koji dolaze da izraze svoje pravo iz Prvog amandmana u Vašingtonu", prenosi Glas Amerike.

Uprkos očekivanjima masovnih demonstracija, oko 700 pripadnika 82. divizije američke kopnene vojske vraćeno je u Fort Breg u Sjevernoj Karolini, nakon što je gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer (Muriel Bowser))pozvala predsednika Donalda Trampa (Trump) da povuče sve "dodatne vojnike i pripadnike federalne policije iz Vašingtona".

Ne propustite