AVION SA HUMANITARNOM POMOĆI GREŠKOM SLETIO U SARAJEVO, evo šta se desilo sa DONACIJOM

Bosna i Hercegovina
AVION SA HUMANITARNOM POMOĆI GREŠKOM SLETIO U SARAJEVO, evo šta se desilo sa DONACIJOM
.

Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Podgorici, u glavnom gradu Crne Gore, uputila je službeno izvinjenje povodom nastalog nesporazuma zbog dolaska aviona sa humanitarnom pošiljkom iz UAE, saopšteno je u petak iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Iz MVP BiH je saopšteno kako je nakon današnjeg slijetanja privatnog aviooperatera Boing 747-400 na sarajevski aerodrom i previda koji je u svojoj verbalnoj noti sačinila Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata Podgorica, na adresu Ministarstva stiglo i službeno izvinjenje povodom nastalog nesporazuma.

"Diplomatskom notom broj 1/1/22/36, koja je dostavljena u poslijepodnevnim satima 05. juna 2020. godine iz Ambasade UAE Podgorica, navodi se da se privatni ured Njene Visosti duboko izvinjava povodom zabune koja je nastupila.

4

Ovom prilikom želimo naglasiti i da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u svojim postupcima vezanim za odobrenje slijetanja aviona na Međunarodni aerodrom Sarajevo postupilo u skladu sa međunarodnim odredbama Čikaške konvencije i Zakona o vazdušnom saobraćaju kojima se avionima koje službeno najavljuje država omogućava nesmetan promet u međunarodnom vazdušnom saobraćaju", saopšteno je iz MVP-a BiH.

Podsjećamo, avion iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je danas dovezao humanitarnu pomoć u BiH, a koja je, kako se ispostavilo namijenjena Crnoj Gori, odletio je iz Sarajeva. Dolazak aviona izazvao je pravu pometnju u javnosti.

Prvo je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine objavljeno kako je pomoć namijenjena narodu BiH te da očekuju avion oko 13:30 sati, a da će avion dočekati i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković sa predstavnicima Tima za krizne situacije Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Nešto prije 13 sati iz Ministarstva vanjskih poslova BiH stiže saopćenje medijima da je ceremonija otkazna, bez daljnih objašnjenja.

Ipak, avion iz UAE slijeće oko 14 sati, a tada se otkriva da pošiljka i nije namijenjena za građane BiH već za Crnu Goru te da će biti otpremljena u tu susjednu zemlju.

Izvor: n1

Ne propustite