Raste cijena nafte na svjetskom tržištu

Biznis
Raste cijena nafte na svjetskom tržištu
.

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima, nakon što je OPEC za subotu sazvao razgovore s partnerima o mogućem produljenju razdoblja smanjenja proizvodnje, što ukazuje da bi zemlje koje do sada nisu poštovale dogovorene rezove mogle na njih pristati.

Na londonskom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,26 dolara višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, po 41,25 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u plusu za 91 cent i iznosila 38,32 dolara.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 17 posto u odnosu na četvrtak i dosegnula najvišu razinu zadnja tri mjeseca, unutar raspona kojeg žele proizvođači poput Rusije. Cijena je više nego udvostručena nakon pada na samo 15,98 dolara 22. travnja.

Rusko ministarstvo energetike priopćilo je u petak da će se u subotu održati videokonferencija grupe vodećih proizvođača nafte, poznata kao OPEC+.

Saudijska Arabija i Rusija, dva najveća svjetska proizvođača, žele produljiti razdoblje smanjenja proizvodnje za 9,7 milijuna barela dnevno i na srpanj.

Ako se OPEC+ ne uspije dogovoriti o produljenju rezova proizvodnje, to bi značilo da bi od srpnja do prosinca oni mogli olabaviti na 7,7 milijuna barela dnevno, kako je to prethodno bilo dogovoreno.

Potpora cijenama stigla je i od prve tropske oluje ove sezone u američkom dijelu Meksičkog zaljeva. Očekuje se da će oluja Cristobal do kraja tjedna stići u središte tog zaljeva, gdje se na pučini nalazi puno naftnih platformi, a u nedjelju bi mogla skrenuti ka kopnu i rafinerijama u Louisiani.

Američke naftne kompanije već su zatvorile dio proizvodnje.

OPEC je jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njenih članica u četvrtak 34,84 dolara, što znači da je oslabjela 62 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(HINA)

Ne propustite