Iz Sarajeva kreću autobusi za Ljubljanu, uskoro i za Split i Dubrovnik

Aktuelno
Iz Sarajeva kreću autobusi za Ljubljanu, uskoro i za Split i Dubrovnik
Prvi međunarodni autobuski polasci iz Sarajeva za Holandiju i Sloveniju planirani su za narednu sedmicu.

Prvi međunarodni autobuski polasci iz Sarajeva za Holandiju i Sloveniju planirani su za narednu sedmicu.

Tako će prvi polazak s Autobuske stanice Sarajevo za Amsterdam biti u četvrtak, 11. juna, a potom i u subotu, 13. juna u 16 sati.

Polasci iz Amsterdama za Sarajevo planirani su 13. i 16. juna u 07 sati.

Prvi polazak autobusa iz Sarajeva za Ljubljanu planiran je također za četvrtak, 11. juna, a potom i u nedjelju, 14. juna u 20:40 sati.

Polasci iz Ljubljane za Sarajevo su 12. i 15. juna u 19:15 sati.

Također, naredne sedmice otvaraju se i autobuske linije za Njemačku i to Frankfurt, Bremen i Hamburg, te Austriju (Beč), kao i Francusku (Pariz).

Za ponedjeljak, 8. juna iz Sarajeva je nakon dva i po mjeseca prekida najavljena i uspostava ponovnog autobuskog saobraćaja za Beograd, glavni grad Srbije.

Autobusi za Crnu Goru, Ulcinj počeli su saobraćati, a polasci iz Sarajeva bit će četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom u 07 sati.

Najveće interesovanje je za uspostave linije za Hrvatsku. Zasad su počeli prometovati autobusi za Zagreb te Vinkovce i Dubrovnik iz Mostara, ali ne i preko Sarajeva.

Inače, uspostava linijskog autobuskog saobraćaja unutar Federacije BiH, ali i Bosne i Hercegovine polako se vraća u normalu.

Počelo je ranije i saobraćanje autobuskih linija za Mostar, Fojnicu, Goražde, Banja Luku, Zenicu, Prijedor i Bihać.

Naime, shodno mjerama Federalnog kriznog štaba, u autobusu s 50 mjesta može se voziti najviše 25, a u onom od 57 mjesta, njih 28.

Najviše putnika ima na linijama za Bihać i Banja Luku, ali i područje Tuzlanskog kantona prvenstveno Tuzlu, Gradačac, kao i Hercegovinu, posebno Mostar.

Inače, generalno zasad su interesovanja putnika znatno manja, odnosno kako navode s Autobuske stanice Sarajevo to nije ni izbliza u odnosu kako je bilo stanje prije same pandemije koronavirusa koja je u protekla dva mjeseca znatno paralizirala i život u Bosni i Hercegovini.

Autobuska stanica Sarajevo poduzela je maksimalne mjere osiguranja tokom boravka u objektu, kako osoblja tako i putnika.

Tako se na šalter Autobuske stanice Sarajevo radi kupovine karte može uz korištenje zaštitne maske, a na ulazu su postavljena dezinfekciona sredstva čije je korištenje također, obavezno.

Također, korištenje maski sve vrijeme nužno je tokom putovanja autobusom. U zavisnosti od dužine putovanja, prevoznici će regulisati način korištenja pauza s obzirom da je zbog nošenja maski dodatno otežano disanja.

Shodno ublažavanju mjera u FBiH od 15. maja dozvoljena je uspostava javnog, ali i linijskog prevoza što je omogućilo ponovno pokretanje autobusa na domaćim linijama unutar BiH.

Ne propustite