Jedan blizanac jeo samo vegansku hranu, drugi meso: Pogledajte razliku nakon 12 SEDMICA

Praktična žena
Jedan blizanac jeo samo vegansku hranu, drugi meso: Pogledajte razliku nakon 12 SEDMICA
Jednojajčani blizanci Hugo i Ross Turner odlučili su provesti mali eksperiment vezan za način prehrane.

Jednojajčani blizanci Hugo i Ross Turner odlučili su provesti mali eksperiment vezan za način prehrane.

Hugo je 12 tjedana jeo samo vegansku prehranu, dok se Ross držao prehrane bogate mesom, a promjene na njihovim tijelima pratio je tim znanstvenika s londonskog King's Collegea. Tijekom eksperimenta znanstvenici su mjerili promjenu njihove težine, razine kolesterola i mišićne mase. 

Obojica su za to vrijeme trenirali u teretani pet do šest puta tjedno, a pazili su da obroke pripremaju tako da unose gotovo identičan broj kalorija. Na kraju eksperimenta pokazale su se bitne razlike u njihovom fizičkom stanju. 

Prije nego što je izbacio meso iz prehrane, Hugo je težio 83,9 kilograma i imao je 13 posto masnoće u tijelu. Na kraju eksperimenta imao je 82,1 kilogram, postotak masnoće u tijelu mu se smanjio na 12 posto. Također mu je pala razina kolesterola, piše Insider. Ispričao je da je imao više energije nego prije promjene načina prehrane. 

"Moj mentalni fokus je bio mnogo bolji dok sam bio na veganskoj dijeti. Nisam osjećao popodnevni pad energije", rekao je. 

To je objasnio promjenom međuobroka. Budući da keksi i čips koje je inače jeo nisu spadali u vegansku prehranu, zamijenio ih je voćem i orašastim plodovima. 

Ross je eksperiment počeo s težinom od 79,4 kilograma i 13 posto masnoće. Tijekom eksperimenta dobio je 4,5 kilograma mišićne mase i 1,8 kilograma masnog tkiva. Na kraju eksperimenta imao je 85,7 kilograma, a postotak masnoće mu se podigao na 15 posto. Razina kolesterola mu se nije promijenila.

Ovaj je eksperiment trajao prilično kratko u usporedbi s drugim studijama vezanim za prehranu, a blizanci su potvrdili da bi eksperiment voljeli ponoviti u trajanju od šest ili 12 mjeseci kako bi dobili točnije rezultate. 


(Index.hr)

 

Ne propustite