Džaferović u Srebrenici: Donijeti zakon o zabrani negiranja genocida

Vijesti
Džaferović u Srebrenici: Donijeti zakon o zabrani negiranja genocida
.

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine, kojem je prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On je istakao da je u Srebrenicu došao kako bi dao podršku Organizacionom odboru, i kako bi utvrdio šta je potrebno da on i druge institucije učine kako bi obilježavanje 25. godišnjice genocida proteklo na najbolj mogući način.

-Genocid u Srebrenici je civilizacijska katastrofa. To je mrak civilizacije. Treba da pošaljemo poruku ovdje u BiH i širom svijeta da se nikada i nikome više ne ponovi Srebrenica - istakao je Džaferović.

Naglašava da se u regionu moraju graditi dobri odnosi, ali da se za to moraju ispuniti i određeni uvjeti.

- Suočavanje sa prošlošću našeg susjeda koji se zove Republika Srbija treba da dovede do toga da se priznaju presude međunarodnih i domaćih sudova, da se poštuju žrtve genocida, a ne da se omalovažava, minimizira genocid ili čak glorificiraju oni koji su izvršili genocid - podvukao je Džaferović.

Također je stava da je potrebno donijeti zakon o zabrani negiranja genocida, navodeći da je to unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine i da politički predstavnici iz entiteta RS ne pristaju da donesemo takav zakon.

-Donijeti takav zakon o zabrani negiranja genocida značilo bi poštovati univerzalne civilizacijske principe. Ja se nadam da će doći vrijeme kada će to biti prihvaćeno od parlamenta BiH. Do tada, mislim da bi trebao da reaguje visoki predstavnik. Sramota je da do sada visoki predstavnik nije reagovao. Mislim da bi ga u tome podržao cijeli svijet. Treba ga ohrabriti da to uradi - poručio je Džaferović.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida Hamdija Fejzić je kazao da će 11. jula biti održana komemoracija žrtvama genocida, a broj posjetilaca bit će u skladu sa mjerama u datom trenutku.

-Sve zvanice koje smo pozvali imat će priliku da učestvuju u komemoraciji. Oni koji ne mogu doći, moći će se obratiti video-linkom - pojasnio je Fejzić.

Organizacioni odbor još nije donio konačnu odluku hoće li biti izvršen ukop identifikovanih žrtava genocida 11. jula.

- Prije nekoliko dana imali smo 11 identifikovanih žrtava. Međutim, zbog nemogućnosti dolaska članova porodica na dženazu dvije porodice su povukli svoju saglasnost. Što se tiče samog ukopa žrtava genocida, nismo donijeli konačnu odluku. Prikupit ćemo mišljenja svih članova porodica koje su dale saglasnost, pa ćemo onda da odlučimo hoće li biti ukopa ili neće – istakao je Fejzić.

Vjerski dio programa, kako je kazao, bit će realizovan, te će biti klanjana dženaza žrtvama genocida.

- Dženaza žrtvama genocida će biti. Da li će biti ukopa žrtava, i koliko će biti, to ćemo vidjeti do kraja ovog mjeseca - rekao je Fejzić i dodao da će sve aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida biti održane u skladu sa situacijom i epidemiološkim prilikama.

Ne propustite