BORITE SE SA ALERGIJAMA I NIŠTA VAM NE POMAŽE, ovaj trik će vam promijeniti život: Samo nabavite OVOG kućnog ljubimca i alegije će ZAVIJEK NESTATI

Porodica i zdravlje
BORITE SE SA ALERGIJAMA I NIŠTA VAM NE POMAŽE, ovaj trik će vam promijeniti život: Samo nabavite OVOG kućnog ljubimca i alegije će ZAVIJEK NESTATI
.

Mala djeca koja u kući imaju psa manje su sklona respiratornoj alergiji u kasnijoj dobi, prema njemačkoj studiji koja je objavljena u majskom broju Evropskog časopisa za pulmologiju (ERJ).

Pitanje koliko su djeca koja su od najranije dobi u dodiru s kućnim ljubimcima s dlakom (pas i mačka) zaštićena od alergija godinama se redovno postavlja, a da studije nisu dale konačan odgovor. 

alergija1-800x500-c
 
Naučnici iz Helmholtz Zentruma u Minhena pratili su oko 9.000 djece već uključene u dva njemačka istraživanja o alergijama, od rođenja do njihove šeste godine.

Istraživači su zaključili da posjedovanje psa u najranijoj dobi nije povezano sa “specifičnom osjetljivosti na pseću dlaku”. No, “prisutnost psa u kući jasno je bila povezana s prilično manjom osjetljivosti na pelud i na respiratorne alergije”.

screenshot-13

Zaštitni učinak nije primijećen u djece koja su bila u redovnom dodiru sa psima, ali nisu imala psa u kući. Za preporuku roditeljima da kupe djeci psa još je rano, ocjenjuju naučnici, budući da još nisu sigurno utvrdili mehanizam koji omogućuje tumačenje dobivenih rezultata.  

screenshot-15

Kako navode naučnici, zaštita bi mogla biti neizravna, zahvaljujući jakoj izloženosti djece sa psima stanovitom broju klica koje njihovi četveronožni ljubimci donesu izvana na dlaci. Ranije izlaganje većem broju alergena moglo bi potaknuti jačanje imuniteta.
Izvor: hayat.ba

Ne propustite