FAHRUDIN RADONČIĆ NEMA AUTOMOBIL, ALI ZATO IMA LUKS NEKRETNINE: Pogledajte koliko bogatstvo posjeduje, NAROD BIJESAN

Bosna i Hercegovina
FAHRUDIN RADONČIĆ NEMA AUTOMOBIL, ALI ZATO IMA LUKS NEKRETNINE: Pogledajte koliko bogatstvo posjeduje, NAROD BIJESAN
.

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine (BiH) i osnivač dnevnog lista „Avaz“ iz Sarajeva, rođen je 1957. godine u Ivangradu u Crnoj Gori. Osnovnu školu je završio u Podgorici, srednju u rodnom gradu, a fakultet za nastavnika likovne umjetnosti u Nikšiću.

Radončić je razveden i ima tri sina – Isaka, Irhada i Farisa. U vrijeme bivše Socijalističke republike Jugoslavije Radončić je bio funkcioner Saveza komunista (SK) Jugoslavije u Crnoj Gori, a dvadesetak godina kasnije ponovo se aktivno počinje baviti politikom, što je 2009. godine rezultiralo osnivanjem SBB-a BiH, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

screenshot-4

Karijera

Već nakon srednje škole Radončić počinje pisati za „Omladinske novine“ Socijalističke Republike Crne Gore, a zadnju 1980. godinu u ovoj redakciji je bio glavni urednik. Novinarstvo privremeno napušta zbog političkog angažmana u komunističkoj partiji, a od 1986. postaje Izvršni sekretara SK-a Podgorice.

Sa ove funkcije je smijenjen dvije godine kasnije u vrijeme antibirokratske revolucije u bivšoj Jugoslaviji u kojoj je na vlast došao Slobodan Milošević. Radončić je za CIN rekao da je smijenjen pod optužbom za uvredu radničke klase. Zbog toga je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu dana.

Novinarstvu se ponovo vraća nakon smjene sa političke funkcije. Postaje novinar zagrebačkih sedmičnih novina „Danas“, za koje je pisao do 1992. godine.
Radončić u Sarajevo dolazi 1991. i registruje firmu „Radoncic Public“, koja zbog početka rata nikada nije počela raditi. Kaže da je naredne godine pristupio Armiji BiH u kojoj je godinu dana radio kao šef Pres-službe Vrhovne komande Armije BiH.

Tokom rata u Sarajevu Radončić pokreće sedmične novine „Bošnjački Avaz“ koje su izlazile do kraja 1995. godine. Nakon toga je pokrenuo novinu „Dnevni avaz“ u sklopu Izdavačkog preduzeća AVAZ. Nešto kasnije osnovao je i firmu „Avaz-roto press“ u čijem sastavu se nalazi i štamparija.

Vlasnik ovih firmi je bio do 2012. godine, kada se razvodi od supruge Azre. Oni su u brakorazvodnoj parnici dogovorili podjelu milionske imovine. Tako je firma „Avaz“ pripala Azri, a „Avaz-roto press“ njemu.

screenshot-3

Iste godine Radončić prodaje svoju firmu „Avazu“ za 200 miliona KM. Radončić kaže da i dalje čeka da mu se isplati cijeli iznos te da mu je do sada „Avaz“ platio 600.000 KM.

Radončić se prvi put kandidovao na izborima 2010. godine, no nije uspio osvojiti mandat člana Predsjedništva BiH. Osvojio je 142.387 glasova.

Dvije godine kasnije imenovan je za ministra sigurnosti BiH, a u martu 2014. je smijenjen sa te funkcije na zahtjev Kluba poslanika Stranke demokratske akcije.

Na općim izborima 2014. godine ponovo je izgubio u borbi za mjesto u Predsjedništvu. Poslije je delegiran u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

screenshot-5

Imovina


Nakon brakorazvodne parnice Radončiću su pripale dvije kuće i 78 duluma zemlje u selu Nebočaj kod Sarajeva. Vlasnik je još jedne kuće od 240 kvadratnih metara u Sarajevu.

Radončić je 2012. godine naplatio 1,1 milion KM dividende iz „Avaz-roto pressa“, a na računu mu je ostalo 781.441 KM. Radončićeva ušteđevina je i veća, ali je, kaže, ostatak promjenjiv te nije želio navesti tačan iznos.

Bivša supruga Azra je vlasnica stana od 163 metra kvadratna u sarajevskoj općini Centar, koji je 2012. godine plaćen 584.345 KM. Radončić kaže da ne posjeduje automobil, nego ga unajmljuje po potrebi, piše CIN.
Novi.ba/BHDijaspora

 

Ne propustite