VAŠA KUĆA ĆE BITI NAJLJEPŠA U KOMŠILUKU: Svi će prilaziti da slikaju OVAJ CVIJETNI DETALJ U VAŠEM DVORIŠTU (FOTO)

Praktična žena
VAŠA KUĆA ĆE BITI NAJLJEPŠA U KOMŠILUKU: Svi će prilaziti da slikaju OVAJ CVIJETNI DETALJ U VAŠEM DVORIŠTU (FOTO)
.

Ukoliko imate malo dvorište ili vrt, uz pomoć ovih ideja moći ćete maksimalno da iskoristite svaki pedalj tog prostora.

Napravite sobu pod otvorenim nebom

7-uredi-vrt

Pretvorite malo dvorište u divnu sobu uz pomoć pergole. U ovom primeru je mala drvena pergola izgrađena u dvorištu prekrivenom šljunkom, a prostor upotpunjuje čvrsta drvena garnitura za sedenje. Pergola stvara osećaj ograđenog prostora i čini dvorište većim nego što jeste.

Koristite šljunak


Rizla ili šljunak je divno rešenje za malo dvorište, a nije zahtevno za održavanje. Takođe je lakše za postavljanje i jeftinije od cigli ili kamenih ploča. Potrebno je samo da ispod šljunka postavite polietilensku podlogu koja sprečava izbijanje korova. U brdovitim predelima šljunak pomaže kišnici da se cedi kroz tlo umesto da juri nizbrdo.

Maksimalno iskoristite drveće

7-uredi-vrt1


Ako imate velika stabla ispod kojih ne uspeva trava, zašto ne iskoristite taj prostor i pretvorite ga u prijatan kutak? U ovoj maloj bašti nekoliko stabala sprečava rast trave i cveća, tako da su vlasnici popločali taj deo i dodali sto i stolice.

Dodajte jezerce

7-uredi-vrt2


Ne treba vam ogromno dvorište da bi imali vodeni vrt. Zapravo, postavljanje vodenog vrta je pravi način za rešenje uređenja niskih ili vlažnih delova u vašem dvorištu. Čak i ovako malena oaza može da privuče veliki broj šarenih leptira i ptica.

Duplirajte zadovoljstvo

7-uredi-vrt3


U svom malom vrtu možete da imate duplo više cveća ili povrća ako dodate drvenu rešetku ili nisku ogradu iza svake zasađene leje. Na taj način možete da gajite biljke koje rastu vertikalno, ne ugrožavajući susedne zasade.

Drveće u malom dvorištu


To što imate malo dvorište ne znači da ne možete da imate i divno drveće. Postoji veliki broj atraktivnih lišćara koje ne zauzimaju previše prostora i mogu da se uklope i u mali prostor.

Privucite leptire i ptice

7-uredi-vrt5


Čak i mali vrt može da postane raj za ptice i leptire ako gajite one vrste cveća koje oni vole. Hranilica i kućica za ptice još više doprinose bogatstvu ptičjeg sveta u vašem vrtu.

Napravite staze

7-uredi-vrt10


Da bi sprečili mešanje trave iz travnjaka sa lejama cveća možete da uredite stazu duž ivice leje. Pored toga što sprečava rast korova oko cveća, staza obezbeđuje i lak pristup vrtu kolicima, kosilici i ostaloj baštenskoj opremi.

Uklonite travnjak

7-uredi-vrt8


Iskoristite svaki santimetar dvorišta, ako je potrebno uklonite i travnjak kako bi napravili korisnu površinu. U ovom malom dvorištu travnjak je zamenjen šljunkom na kome je smeštena garnitura za sedenje i žardinjere sa cvećem. Osim toga, vlasnici sada mogu duže da uživaju napolju jer ne moraju da kose i održavaju travnjak.

Neka staze krivudaju


Jedan od načina da prostor u malom vrtu vizuelno izgleda veći je postavljanje krivudave staze. Staza koja vijuga je bolje rešenje od prave staze jer posetioci imaju osećaj da hodaju kroz veći pejzaž. Samo vodite računa o tome da staza bude dovoljno široka kako bi dve osobe mogle da hodaju jedna do druge. Staza na gornjoj slici je dopadljiva i zbog traka od pločica koje razdvajaju betonske ploče.

Oslonite se na saksije

7-uredi-vrt11


Uživajte u svom kutku u dvorištu još više tako što ćete postaviti dosta saksija i žardinjera sa cvećem i mirisnim biljem. U ovom živopisnom dvorištu, saksije sa geranijumom i ljubičicama pružaju šaroliko okruženje klupi za odmor. Velika posuda od terakote služi kao bazen za ptice i ujeno reflektuje okruženje.

Uzmite u obzir godišnja doba

7-uredi-vrt12
Kod planiranja vrta morate da uzmete i obzir kako će da izgleda u toku sva četiri godišnja doba. Mnogi vrtovi divno izgledaju tokom proleća i ranog leta, ali u jesen blede. Izaberite perene ili sezonsko cveće koje kasno cveta, kao i žbunje i drveće sa živopisnim bobicama i interesantnom korom i u toku zime. U ovom dvorištu lale obezbeđuju raznobojnost tokom proleća. Nakon što uvenu, zamenjuju ih letnje lepotice poput geranijuma ili vrbene. Žbunje pored ulaznih vrata obezbeđuje crvene bobice koje ukrašavaju pejzaž i tokom zime.

Uključite i šupu u dizajn

 

7-uredi-vrt6
Ako pogled iz dvorišta naružuje šupa ili garaža, razmislite o tome kako možete da je uključite u dizajn vrta. Na ovom malenom placu pogled je uvek vodio na ružnu garažu u dnu dvorišta. Uz pomoć malo farbe i novih vrata garaža je dobila potpuno novi izgled, koji je dopunjen drvenim rešetkama za puzavice.

Obojite svoj kutak


Senovito dvorište je divno mesto za popodnevni odmor u toku leta, ali često može da izgleda mračno i tmurno. Osvetlite kutak jastucima, tkaninama, prostirkama i saksijama u raznim bojama i dezenima.

Kamuflirajte kante za smeće

7-uredi-vrt15


Ništa ne može toliko da upropasti izgled malog dvorišta kao prazne plastične kese i flaše koje raznosi vetar. Umesto da vam smeće stoji izloženo pogledu, sagradite drvenu ogradu koja će zakloniti prostor za kante za smeće. U ograđenom prostoru možete da ostavite i deo za odlaganje komposta i baštenskog alata. Kada se drvena vrata skladišta zatvore, sve to je potpuno sakriveno od pogleda.
Izvor: impulsportal.net

Ne propustite