IZVRŠENA OBDUKCIJA TIJELA GEORGEA FLOYDA: Evo od čega je umro! SAD JE SVE JASNO

Svijet
IZVRŠENA OBDUKCIJA TIJELA GEORGEA FLOYDA: Evo od čega je umro! SAD JE SVE JASNO
George Floyd umro je od gušenja, pokazala je neovisna autopsija, suprotno preliminarnom službenom izvješću da su među uzrocima smrti prilikom uhićenja bili i medicinski problemi potencirani zahvatom policajca.

George Floyd umro je od gušenja, pokazala je neovisna autopsija, suprotno preliminarnom službenom izvješću da su među uzrocima smrti prilikom uhićenja bili i medicinski problemi potencirani zahvatom policajca.

Trump u divljem razgovoru izvrijeđao guvernere, zatražio od njih da na prosvjednike natjeraju vojsku, stigli rezultati obdukcije tijela Georgea Floyda

"Autopsija pokazuje da gospodin Floyd nije imao zdravstvenih problema koji bi uzrokovali njegovu smrt odnosno koji bi joj pridonijeli", zaključio je liječnik Michael Baden.

"Bio je dobrog zdravlja", dodao je Baden, prebacujući time težište krivnje na policiju.

George Floyd umro je prošlog tjedna nakon što mu je policajac pri uhićenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

"Dokazi upućuju na zaključak da je uzrok smrti mehanička asfiksija i da je posrijedi ubojstvo", kazala je doktorica Allecia Wilson sa Sveučilišta Michigan koja je također sudjelovala u izvođenju autopsije.

Neovisnu autopsiju zatražila je Floydova obitelj.

Zaključci dvoje liječnika suprotni su početnim zaključcima službene autopsije da su među razlozima smrti i bolest koronarnih arterija i visoki tlak.

Završno službeno izvješće još nije objavljeno.

Naknadno je službeni liječnik objavio da je Floyd ubijen.

"George je umro jer nije imao zraka, trebalo mu je zraka", naglasio je glavni odvjetnik obitelji Ben Crump. 

Rasno motivirano nasilje

Smrt 46-godišnjeg Afroamerikanca prilikom uhićenja potaknula je val prosvjeda širom SAD-a, otvarajući iznova pitanje rasno motiviranog policijskog nasilja.

Prosvjednici uglavnom od policije zahtijevaju da prestane diskriminirati Afroamerikance, često uz slogan "Životi crnaca su važni".

Ponašanje policije u pojedinim gradovima, uključujući Minneapolis, pokazuje da ne slijede načelo stišavanja napetosti, a mjestimično su i brutalni prema prosvjednicima. Stotine su građana uhićene a policija je ozlijedila i nekoliko novinara, podsjeća dpa.

U nekim pak slučajevima policija surađuje s prosvjednicima kako bi stišala napetosti, podržavajući čak njihove zahtjeve za reformama.

Bijeli policajac Derek Chauvin kojeg se na snimci vidi kako koljenom pritišće Floydov vrat optužen je prošlog tjedna za ubojstvo iz nehata a trojica njegovih kolega dobila su otkaz.

Policijske trule jabuke

Guverner savezne države Minnesote u kojoj je Floyd umro izjavio je da "na našim ulicama drugu noć zaredom vladaju sigurnost i red", zamijenivši nasilje koje je vladalo prošlog tjedna.

"Imamo priliku, promijenili smo smjer kojim je sve ovo krenulo", kazao je Waltz, najavljujući i djelomičnu demobilizaciju Nacionalne garde.

Predsjednik Donald Trump poručio je pak u ponedjeljak guverneru da je njegova država "predmet sprdnje u cijelom svijetu" zato što nije dovoljno agresivno reagirala prve noći prosvjeda, izvijestio je CNN.

Uzrujani je Trump na video-konferenciji iza zatvorenih vrata od guvernera nekoliko saveznih država zatražio da oštrije postupaju prema prosvjednicima, čuje se na audio snimci koju je emitirala televizijska kuća.

"Morate dominirati, ako nemate kontrolu, gubite vrijeme. Pregazit će vas. Izgledat ćete kao gomila budala", kazao je predsjednik, nazivajući guvernere "slabićima".

Trump se nije obratio naciji zbog prosvjeda ali je izrazio žaljenje zbog Floydove smrti.

Prošlog vikenda Bijela kuća opovrgnula je tvrdnje o sistemskom rasizmu u SAD-u, priznajući tek da u pojedinim policijskim odjelima ima "trulih jabuka".

Trump je u nizu objava na Twitteru za nerede optužio ekstremnu ljevicu i anarhiste, nastojeći ih povezati s Demokratskom strankom.

(Jutarnji.hr)

Ne propustite