BH. REALNOST Policija ne zna gdje udara, a plata nema

Aktuelno
BH. REALNOST Policija ne zna gdje udara, a plata nema
,

Danas će Sindikat policije Unsko-sanskog kantona pregovarati s premijerom Mustafom Ružnićem nakon što su se policajci pobunili zbog činjenice da je uslijed okolnosti izazvanih pandemijom došlo do kašnjenja plaća.

- Plata nam kasni, evo, 16 dana. Mi smo ispočetka bili strpljivi, s obzirom na to da je korona, da je nedostatak sredstava. Ali, pet-šest je podnošljivo, a 16 dana je previše. Ljudi nemaju nikakvih sredstava za život, kazao je za "Oslobođenje" predsjednik policijskog sindikata Mahmut Alagić.

Punjenja budžeta u posljednja dva mjeseca palo je za više od 40 posto, mnoge firme su bile zatvorene odlukama štabova, a druge su trpjele posljedice smanjenog poslovanja, što je značajno oštetilo budžet. Sindikat policije razumije situaciju, ali je ne prihvata.

- Kako je onda moguće da u takvoj situaciji isplate poticaje od 2,6 miliona za poljoprivredu? Što nisu isplatili pola njima, pa nama plate, pa opet im se poslije toga može isplatiti ostatak. Socijalni mir se ne može tako jednostrano ostvariti, istakao je Alagić.

Nakon današnjeg sastanka s premijerom znat će šta dalje da poduzmu, sve sindikalne opcije imaju na raspolaganju.

- Mi se zbog korone i migranata satrasmo od posla, ne znamo više gdje udaramo. Mi smo se nedavno izborili da dođe do približavanja osnovice i postignut je dogovor o visini od 295 KM za policijske službenike. Sada nismo sigurni šta se dešava i hoće li se oni toga pridržavati. Ukoliko nas dovedu u bezizlaznu situaciju, a već nam podrivaju prava koja imamo 25 godina, mi ćemo ići u štrajk. Imamo listu minimuma poslova za koje iz Vlade tvrde da je nezakonita, ali to ćemo na sudu utvrđivati. Vrlo brzo možemo organizovati štrajk ili proteste, a to ćemo i morati ako se nastave prema nama ponašati kao da su naši robovlasnici, poručio je Alagić.

Ne propustite