OBJAVLJEN NOVI SNIMAK KOJI JAVNOST NIJE VIDJELA: Evo šta su policajci radili FLOYDU U AUTU (VIDEO)

Svijet
OBJAVLJEN NOVI SNIMAK KOJI JAVNOST NIJE VIDJELA: Evo šta su policajci radili FLOYDU U AUTU (VIDEO)
Smrt Georgea Floyda ovih je dana glavna svjetska vijest. Diljem SAD-a traju prosvjedi protiv policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.

Smrt Georgea Floyda ovih je dana glavna svjetska vijest. Diljem SAD-a traju prosvjedi protiv policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.

Podsjetimo, 46-godišnji Floyd preminuo je prošlog ponedjeljka nakon susreta s policijom. Na snimci koju je snimio prolaznik vidi se kako je Floyd ležao licem prema tlu s lisicama, molio za pomoć i ponavljao da ne može disati prije nego što se prestao micati.

Cijelo to vrijeme policajac mu je držao vrat prikliješten koljenom. Sve je počelo tako što je zaposlenik trgovine pozvao policiju jer je Floyd navodno pokušao platiti lažnom novčanicom od 20 dolara.

c76d9761-6f51-4788-ad06-7df36ed84517

Policajci su ga posjeli na stražnje sjedalo i tukli

Policajac Derek Chauvin, koji je odgovoran za Floydovu smrt, optužen je za ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo bez predumišljaja.

I prije nego što je Floyd završio na podu, policija ga je tukla. Pokazuju to snimke nadzornih kamera na kojima se vidi kako nekoliko policajaca na stražnjem sjedalu policijskog auta batinama pokušava smiriti Floyda. Jednu od snimki na Instagramu je objavio aktivist Shaun King.

"Sve se polako slaže, upravo sam dobio ovaj novi video. Jedan čuva stražu, a ostali ga prebijaju", napisao je King.

TRUMPA HITNO PREBACILI U PODZEMNI BUNKER: Američki mediji javljaju udarne vijesti, EVO ŠTA SE DOGAĐA ISPRED BIJELE KUĆE

Pilikom prosvjeda ispred Bijele kuće u petak američki predsjednik Donald Trump odveden je na sigurno i to u podzemni bunker.

U brojnim gradovima uveden je policijski sat.

Tako su ga uveli i gradovi Los Angeles, Chicago, Detroit i Washington, dok je jugozapadna država Arizona uvela za cijeli tjedan policijski sat u cijeloj državi nakon što su prosvjednici izišli na ulice i sukobili se s policijom, koja je upotrijebila suzavac i gumene metke.

Dok su prosvjednici u petak navečer bili okupljeni ispred Bijele kuće, američki predsjednik Donald Trump nakratko je odveden u podzemni bunker.

Trump je bio tamo nešto manje od sat vremena. Prva dama Melania i njihov sin Barron također su odvedeni u bunker. Postoji mogućnost da će cijela obitelj biti premještena u operativni centar za hitne slučajeve.

Trump: Antifa su teroristi

Ograničenje kretanja koje će pogoditi milijune ljudi stupilo je na snagu istodobno s raspoređivanjem preko 5000 pripadnika Nacionalne garde, koji su aktivirani u 15 država i glavnom gradu kako bi dali potporu lokalnim snagama reda.

Trumpova administracija zasad neće iskoristiti mogućnost preuzimanja kontrole nad Nacionalnom gardom, rekao je Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien.

Trump je sinoć najavio da će njegova administracija uvrstiti krajnje lijevi pokret "Antifa" (antifašisti) na američku listu terorističkih organizacija.

"Sjedinjene Države će pokret Antifa uvrstiti u skupinu terorističkih organizacija", napisao je Trump na Twitteru pošto je ovih dana optuživao taj pokret i druge "ekstremiste" za nerede tijekom prosvjeda.

Šef policije: Mi smo krivi za Floydovu smrt

Brat žrtve, Philonise Floyd, rekao je da je umoran od toga da "gleda kako crni čovjek umire". Kazao je da razumije bijes ljudi, no apelirao je na prosvjednike da ostanu mirni.

Floydova obitelj danas je prvi put izravno komunicirala s policijom Minneapolisa uživo u posebnom programu CNN-a. Philonise je pitao šefa policije Medariju Arradonda hoće li uhititi policajce i provesti pravdu za Georgeovu smrt.

Arradondo je rekao da će te odluke donijeti državno odvjetništvo. Također je skidao kapu svaki put kad bi se obratio obitelji Floyd kako bi iskazao poštovanje. Dodao je da su oni koji su šutjeli pred nepravdom bili sudionici u zločinu.

"Ako šutite ili ne intervenirate, vi ste sudionici", rekao je Arradondo.

"Moja odluka da otpustim sva četiri službenika nije se temeljila na nekakvoj hijerarhiji. Mi smo krivi za njegovu smrt", naglasio je.

(Index.hr)

 

Ne propustite