Osumnjičenima u aferi "Respirator" izrečene mjere zabrane

Bosna i Hercegovina
Osumnjičenima u aferi "Respirator" izrečene mjere zabrane
.

Sud BiH izrekao je mjere zabrane osumnjičenima u aferi "Respiratori" federalnom premijeru Fadilu Novaliću, te Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću da se međusobno sastaju i kontaktiraju, kao i da se sastaju sa određenim osobama.

Prijedlog Tužilaštva BiH da im bude određen jednomjesečni pritvor, Sud BiH je odbio i pustio ih na slobodu uz mjeru zabrane.

U rješenju Suda BiH, kojim se nalaže da odmah budu pušteni na slobodu, navedeno je da im se izriče zabrana sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH u vezi sa ovim predmetom, kao i zabrana da se međusobno sastaju i kontaktiraju, navodi portal "Klix.ba".

Izrečena mjera zabrane će trajati dok za njom postoji potreba, a opravdanost ove mjere će se kontrolisati svaka dva mjeseca.

Osumnjičeni se posebno upozoravaju da im se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupali u skladu s mjerom izrečenom ovim rješenjem.

Novalićev advokat Vasvija Vidović rekla je za "Avaz" da odluka Suda BiH da odbije prijedlog Tužilaštva za određivanjem pritvora bila očekivana s obzirom na dokaze koje je ponudilo, kao i pritvorske razloge.

Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor firme "Srebrna malina" Fikret Hodžić sumnjiče se za nelegalnu nabavku respiratora iz Kine tokom koje je potrošeno 10,5 miliona KM budžetskog novca.

Novaliću se na teret stavljaju krivična djela pranje novca, falsifikovanje dokumenata i primanje mita.

Ne propustite