Ko će biti načelnik Srebrenice - zvučna imena u igri

Bosna i Hercegovina
Ko će biti načelnik Srebrenice - zvučna imena u igri
.

Ko će biti načelnik Općine Srebrenica? Politički predstavnici Bošnjaka složni tek u jednom: Neophodan zajednički kandidat kojeg će podržati više stranaka. No, bez dogovora o tome i ko je ta osoba.

Nekoliko imena u igri. Među njima Ćamil Duraković, Alija Tabaković, Munir Habibović. Spisak ide i dalje. Teško do dogovora. S druge strane, aktuelni načelnik, Mladen Grujičić tvrdi, ima neupitnu podršku SNSD-a. Ali, još nepoznato da li i drugih stranaka, poput SDS-a. No, ima li podršku i građana?

Stranka demokratske akcije preuzela je inicijativu da predvodi proces dogovora zajedničkog kandidata ispred probosanskih stranaka. No, od februara prošle godine do danas - bez pomaka. I to iritira, navodi jedan od mogućih kandidata za načelnika, Ćamil Duraković, dok nabraja još pet osoba zainteresiranih za kandidaturu. Problem je - nastavlja Duraković - nema političke pameti na lokalnom nivou da se izdigne iznad političkih interesa i da se o Srebrenici govori kao o opštem interesu.

"Kada je u pitanju jedinstvo Bošnjaka mislim da bi Sarajevo prihvatilo svaku odluku koju mi donesemo ovdje. Problem zašto nismo izabrali kandidata nije u Sarajevu, nemojte džaba da prebacujemo, problem je na lokalnom nivou. Sujeta i lični animoziteti. Sarajevo će prihvatiti svaku našu odluku, sve stranke, govorim i SDA i SDP jer sam pričao s ljudima, prihvatit će svaku lokalnu odluku koja je kompromis i konsenzus nas na lokalnom nivou, dakle ovdje je problem", rekao je Duraković.

Alija Tabaković, član SDA i vođa inicijative Moja adresa Srebrenica, koja ima za cilj okupljanje kako stranaka, tako i glasača oko jednog kandidata - direktno ne govori da ide u utrku za načelnika. Ipak stava je - ta osoba bi trebala biti dijelom veće politički stranke, koja će iza načelnika stajati i nakon izbora i podržati ga u poboljšanju stanja u Srebrenici. Tabaković oštro poručuje onima koji odstupe od dogovora o jednom kandidatu - da su izdajnici Bošnjaka u Srebrenici.

"Oni koji budu izlazili izvan ove Inicijative, njih ćemo smatrati da su instruisani iz srpskih političkih partija, centara moći Banjaluke i Beograda da ponovno Srebrenica pripadne ljudima koji negiraju genocid i biće isključivo na strani negatora genocida. Dakle, svi oni koji budu iskakali izvan ove inicijative, makar se to zvao i Alija Tabaković", poručio je vođa inicijative Moja adresa Srebrenica.

Bitan je isključivo po jedan kandidat. I na jednoj i na drugoj strani. Zbog rasipanja dragocjenog biračkog tijela. Tako i Mladen Grujičić, aktuelni načelnik očekuje podršku kako SNSD-a, tako i SDS-a, DNS-a. Očekuje i da bude jedini kandidat ispred srpskog naroda.

"Ono što je neupitno da imam podršku SNSD-a i da sam kandidovan zvanično ispred SNSD-a, međutim još uvijek nemamo zvanične potvrde od ostalih političkih partija koje predvode Srbi, pregovori su u toku onako načelno ima nekih dogovora, ima i nekih nedoumica ima i nekih nejasnih situacija", izjavio je Mladen Grujičić, aktuelni načelnik Srebrenice.

"Malo imate ovih loklanih priča koje nemaju neke kapacitete da se tome suprotstave pojavljuju se neka imena poput ovoga Aleksandra Simića, sad koliko će to ostati ali ja vrlo dobro znam kako oni funkcionišu mislim da su u malo boljoj poziciji nego Bošnjaci, Bošnjaci imaju više problema. Je li realno očekivati opet pobjedu Grujičića? Na ovakav način, mislim da je to gotova stvar. Kakav je Grujičić načelnik? Vrlo loš. Zašto? Prvo nepoznavanja, odnosno nesposobnosti, drugo njegov karakter koji ga je identifikovao kao jednog jako radikalnog srpskog etnonacionalistu", izjavio je Duraković.

Afere, slika sa slavlja u doba pandemije, no, niti jedan ozbiljan projekat za Srebrenicu, osim onih koji su ranije dogovoreni - tako Duraković dalje komentariše Grujičićev mandat. Načelnik odgovara:

"Ja mogu da budem prezadovoljan sa svim onim što se desilo jer i mnogo iskusniji političari od mene nisu mogli da Srebrenicu stabilizuju i da nemamo incidenata na nacionalnoj osnovi mnogo toga smo izgradili sa mnogo manje sredstava, mnogo, mnogo manje sredstava, znate i sami koliko je Srebrenica dobila donacija", poručio je Grujičić.

Očekivanja nakon izbora, o aktuelnom načelniku, budućem načelniku - evo šta kažu građani:

"Pa ništa posebno. Šta vam to znači? Ništa jedni odu, drugi dođu, ali u suštini isto samo je to smjena par ljudi ali ništa spektakularno ne očekujem uopšte."

N1: Hoćete li izaći na izbore?

"Ma o tome neću da pričam."

N1: Zašto? Nismo dobili odgovor.

N1: Da li biste glasali ponovo za Grujičića?

"Pa ne znam vidjet ćemo, to je moje lično."

N1: Gospođo Lazović jeste li prošli put glasali za Grujičića?

"Da, da, ali ovoga puta već razmmišljam."

N1: Zašto?

"Zato što se opirao da pređemo iz Srbije ovamo", kazali su građani.

Novi izbori pred vratima, a plakati onih od prije dvije godine još aktuelni u samom centru Srebrenice. Aktuelna ponovo i obećanja o boljem sutra. Banja Guber, eksploatacija prirodnih ruda, otvaranje fabrika. Prioriteti godinama nepromijenjeni, baš kao i činjenica da se godinama i ne realizuju.
Izvor: n1

Ne propustite