FADIL NOVALIĆ SUPRUGU KRIJE KAO ZMIJA NOGE: Zove se Selvija i rodila MU JE 3 KĆERKE! Evo šta sve posjeduje

Aktuelno
FADIL NOVALIĆ SUPRUGU KRIJE KAO ZMIJA NOGE: Zove se Selvija i rodila MU JE 3 KĆERKE! Evo šta sve posjeduje
.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je rođen 1959. godine u Gradačcu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Mašinskom fakultetu u Sarajevu je diplomirao 1983. godine. Oženjen je sa Selvijom sa kojom ima tri kćerke.

Od 2015. godine je član Stranke demokratske akcije, a od ranije je predsjednik Odbora Savjeta za privrednu i finansijsku politiku Stranke. Od 2019. godine je član Predsjedništva SDA.

Po završetku fakulteta Novalić se zapošljava u preduzeću TMD „Gradačac Famos“ gdje je ostao 17 godina, prošavši put od konstruktora do direktora. Narednih 13 godina - sve do 2013. - je bio na čelu kompanije TMD „Automobilska industrija“ („Cimos“ TMD). Prije nego što je imenovan za premijera Federacije BiH u martu 2015. godine, Novalić je bio voditelj tržišta u svojoj firmi „Supfina“.

Bio je u nadzornim odborima firmi „Wagner - Automotive“ i „Namještaj“ d. d. Novalić te predsjednik Nogometnog kluba „Zvijezda“ iz Gradačca i predsjednik Udruženja privrednika „Gradačac“. Ovih funkcija se odrekao po preuzimanju mandata premijera.

Novalić i kćerka Naida u sarajevskom naselju Grbavica imaju stanove od 41 i 52 kvadrata koje su platili po 30-ak hiljada KM. Kćerka Ada ima stan od 102 kvadrata i parking-mjesto. Osim ovoga Novalić u Gradačcu posjeduje kuću i zemljište te poslovnu zgradu koju izdaje svojoj firmi za 2.700 KM. Zgradu je 2000. godine platio 15.000 KM, a 16 godina poslije njena vrijednost je procijenjena na 670.000 KM. Zgradu je 2016. godine Novalić založio za kredit firme „Tool Precision“ iz Srebrenika čija je vlasnica nekoliko godina prije bila njegova supruga Selvija. Firmi je odobren kredit od 430.000 KM.

Osim mjesečne plaće od oko 3.400 KM Novalić kroz dobit firme „Supfina“, čiji je suvlasnik, ostvaruje dodatne prihode. Tako je 2017. godine naplatio 60.000 KM dok je naredne godine dobit reinvestirao u firmu.

Novalićeva porodica je tokom godina osnovala najmanje sedam firmi. On je novinarima CIN-a rekao da većina njih danas ne radi te da su aktivne „Supfina“ i dvije firme koje su osnovale njegove kćerke.

Ne propustite