STVARI KOJE SVI PAROVI RADE, A TO NE ŽELE PRIZNATI: Ako radite ovo pod brojem 3, OSTAT ĆETE ZAUVIJEK ZAJEDNO

Praktična žena
STVARI KOJE SVI PAROVI RADE, A TO NE ŽELE PRIZNATI: Ako radite ovo pod brojem 3, OSTAT ĆETE ZAUVIJEK ZAJEDNO
Ovo su neke neobične sitnice koje parovi rade, kada se dovoljno opuste jedno pored drugog.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, kao i direktor firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić nakon višesatnog saslušanja zbog slučaja u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine za FBiH, zadržani su u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu gdje su i prenoćili.

Sva trojica bi danas trebala biti predata u nadležnost Tužilaštva BiH. Za sada nije poznato ima li i hoće tokom rada na predmetu “Respiratori” biti još osumnjičenih osoba - posebno nakon večerašnjih saslušanja, odnosno izjava.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je sredinom maja stručno vještačenje u okviru predmeta ”Respiratori“.

U ranijem saopćenju Tužilaštva BiH navodi se kako su svi respiratori u predmetu locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje.

"U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19. Dakle, nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije", naveli su ranije u saopćenju.

Rečeno je kako je tim tužilaca Tužilaštva BiH, od početka rada na predmetu, 4. maja ove godine, kada je tužilaštvo preuzelo predmet, poduzeo cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužiteljski tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu s policijskim i sigurnosnim agencijama s kojima radi na predmetu.

Tužilaštvo BiH o provedenim aktivnostima će blagovremeno i tačno informirati javnost.

Ne propustite