MENSTRUACIJA VAM JE TRAJALA KRAĆE NEGO OBIČNO? Evo šta je razlog, ODMAH REAGUJTE

Objavljeno:27.05.2020 - 22:24
A A A Times Arial

Kada dobijete menstruaciju, ponekad imate osjećaj kao da će trajati vječno. Međutim, kada ona traje kraće nego inače, to može izgledati kao razlog za slavlje.

Ipak, ukoliko se trajanje menstruacije drastično skrati (ukoliko se to od ustaljenog trajanja od sedmice skrati na svega par dana), možda se dešava i nešto mnogo ozbiljnije.

Promijenili ste kontracepcijske pilule

Ukoliko je menstruacija iznenada promijenila obrazac trajanja, to se može desiti ukoliko ste počeli koristiti kontracepcijske pilule ili ako ste promenili one koje ste do sada koristili. To se može desiti zbog blagih hormonalnih razlika u generičkim verzijama pilula, a koje mogu skratiti trajanje menstruacije.

Pored toga, kontracepcijske pilule mogu uticati i na to da menstruacija postane znatno manje obilna nego što je to ranije bio slučaj.

Koristite određene vrste lijekova

Pored kontracepcijskih pilula, određene vrste lekova mogu takođe uticati na vreme trajanja menstruacije, zahvaljujući jedinjenjima koja oni sadrže.

Nesteroidni anti-inflamatorni lijekovi (brufen, naproksen, nurofen i slično), antidepresivi, lekovi za štitnu žlezdu i steroidi mogu skratiti vrijeme trajanja menstruacije.

menstruacija

 Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je oboljenje kod kojeg žene proizvode previsoke količine muških hormona, a što može potisnuti ovulaciju. Kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika, neredovna menstruacija nije uopše neuobičajena pojava. Takođe, može doći i do perioda kada menstruacija u potpunosti izostane, a sve zbog neuravnoteženog nivoa hormona.

Ukoliko imate sindrom policističnih jajnika onda postoji mogućnost i da imate ciste na jajnicima, preteranu maljavost, akne, prekomernu težinu, a postoje i velike šanse da ste neplodni.

Prijevremena insuficijencija jajnika

Prevremena insuficijencija jajnika ili prevremeno otkazivanje jajnika dešava se kada kod žene dođe do prestanka normalnog fukncionisanja jajnika prije četrdesete godine života. Ukoliko vaši jajnici ne funkcionišu pravilno, oni ne proizvode odgovarajuće količine estrogena ili ne otpuštaju jajašca kada je to potrebno, što može dovesti do skraćenih i neredovnih menstruacija.

Prevremeno otkazivanje jajnika obično se javlja oko dvadeset i sedme godine života, mada istraživanja pokazuju da se može javiti kod jedne od hiljadu žena između 15 i 20 godina starosti i kod jedne od stotinu žena između 30 i 39 godina starosti. Najčešći simptom prevremenog otkazivanja jajnika su neplodnost i amenoreja (gubitak menstruacije).

Ožiljci na materici

Ožiljci unutar materice mogu uticati na kraće trajanje menstruacije. Ovo je poznato i kao Ašermanov sindrom, rijetko oboljenje koje se najčešće javlja kod žena koje su imale procedure višestrukih dilatacija i kiretaža. Pomenute procedure često se koriste za pražnjenje materice nakon pobačaja, kao metoda abortusa i za lečenje određenih ginekoloških oboljenja.

Žene koje imaju pomenuti sindrom imaju i kraće cikluse ili amenoreju, jer su samo delovi materice koji nisu zahvaćeni ožiljcima sposobni za krvarenje. Što više ožiljaka ima to je i manje i slabije krvarenje.

Dojenje

Većina žena koje doje isključivo neće imati ciklus za vrijeme trajanja dojenja. Dojenje može da odloži ovulaciju do osamnaest meseci, jer tijelo potiskuje hormone ovulacije proizvodnjom prolaktina, alfa-laktalbumina i sinteze laktoze.

Normalni ciklus će se vratiti nakon prestanka dojenja ili smanjenjem njegove učestalosti, ali čak i tada on može biti kraći nego što je to uobičajeno, zbog fluktuacije hormona.

Poremećaji štitne žlijezde

Zvuči čudno, ali štitna žlezda može uticati na menstruaciju. Štitna žlezda se reguliše u hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežnoj osovini mozga, kao i hormoni koji regulišu ovulaciju i menstruaciju. Kada je jedan aspekt osovine poremećen, može doći i do poremećaja drugih aspekata.

Drugi pokazatelji preaktivne ili nedovoljno aktivne štitne žlezde mogu uključivati promene apetita i telesne težine, teškoće s regulisanjem telesne temperature, promene na kosi, osećaj anksioznosti i lupanje srca. Problemi sa štitnom žlezdom veoma su česti, a njihovo liječenje važno je za održavanje plodnosti i cjelokuno zdravlje.

Perimenopauza

Kako žena stari, tako i njen ciklus može postati kraći, posebno kako se ona približava menopauzi. Perimenopauza, vreme pre same menopauze, kada telo počinje sa hormonalnim prelaskom, obično počinje u četrdesetim godinama života, ali nije neobično da se javi i u tridesetima.

Perimenopauza može trajati između četiri i šest godina. Tokom tog perioda, žena može imati kraći ciklus, a može se destiti da ga uopšte nema. Sve je to potpuno normalno i nema potrebe tražiti ljekarsku pomoć tokom tog perioda. Međutim, ako ste zabrinuti, a posebno ako je riječ o plodnosti, posjeta ginekologu sigurno vam neće škoditi.

(Srbija Danas)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA