Usvajanje budžeta i odgoda lokalnih izbora: Iz vladajućih stranaka svako po svome

Bosna i Hercegovina
Usvajanje budžeta i odgoda lokalnih izbora: Iz vladajućih stranaka svako po svome
.

Članovi Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su nakon sjednice u Sarajevu iznijeli oprečna mišljenja o usvajanju budžeta institucija BiH i opravdanosti odgađanja lokalnih izbora.

Dušanka Majkić iz SNSD-a izjavila je da neusvajanje budžeta institucija BiH nije jedini razlog zašto su izbori odgođeni, jer smatra da imamo i "nelegalne članove" Centralne izborne komisije (CIK).

Istakla je da taj budžet mora biti izraz volje onih koji ga usvajaju i da oko tako važnog dokumenta mora postojati konsenzus.

"Prije je bilo nezamislivo da u CIK-u budu imanovani kadrovi direktno iz najužeg rukovodstva neke stranke koji se ne pridržavaju Izbornog zakona. Eventualna 'mostarizacija' Bosne i Hercegovine bi predstavljala problem sa nesagledivim posljedicama", navela je Majkić.

Amir Fazlić iz SDA naglasio je da je usvajanje budžeta institucija BiH prioritet zbog svih obaveza koje zemlja ima, ali i da bi prekinuli dileme oko održavanja izbora.

"Mi u SDA smatramo da budžet treba usvojiti što prije jer dilema oko izbora i drugih obaveza ne smije biti. Postoje stranke koje opstruiraju usvajanje budžeta, a deklarativno se zalažu za održavanje izbora", kazao je Fazlić.

Dodao je da treba sačekati presudu Ustavnog suda zbog odgađanja izbora, iako smatra da je CIK sve odluke donio po zakonu.

Lidija Bradara iz HDZ-a podsjetila je da je budžet institucija BiH bio pripremljen još krajem 2019. i da su predstavnici HDZ-a bili spremni da ga podrže u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Potcrtala je da CIK mogao po zakonu odgoditi izbore, ali da će o tome će svoj sud dati pravosudne institucije.

Bradara je poručila da zadaća CIK-a nije da se bavi novcem nego da provodi Izborni zakon.

Novi.ba/RadioSarajevo

Ne propustite