Cvijanović najavila da će RS poduzeti korake zbog blokade novca MMF-a

Bosna i Hercegovina
Cvijanović najavila da će RS poduzeti korake zbog blokade novca MMF-a
,

Nakon sastanka Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je održan u Istočnom Sarajevu, potpredsjednica stranke i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je komentarisala odnose političkih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i nemogućnost raspodjele sredstava MMF-a.

Cvijanović je govorila o razlogu zbog kog nije raspoređeno 330 miliona eura od Međunarodnog monetarnog fonda za borbu protiv koronavirusa i saniranje posljedica koje je pandemija uzrokovala.

screenshot-29

"Svjesni smo da je do blokade pristupa tim sredstvima došlo jer ne postoji dogovor između bošnjačkih i hrvatskih partija u Federaciji BiH, odnosno dijeljenja novca između federalnog nivoa i kantona i u suštini to je jedan težak politički nesporazum, problem koji tamo postoji godinama, a sada se odrazio nažalost i na ovaj aranžman", rekla je ona.

Navela je da postoji nekoliko stvari u bvezi sa rapsodjelom novca koje nisu principijelne:

"Prva je da mjesec dana stoji neki novac koji je dodijeljen, a druga stvar je da mi moramo plaćati obaveze i kamate na novac koji nismo povukli. RS zbog takvih nesređenih odnosa trpi štetu, ja mislim da mi moramo preduzimati i određene pravne radnje i zaštititi sebe. Ne bi ušli u pravljenje takvog aranžmana da smo mislili da će biti ovakvih spekulativnih stvari i smicalica iza toga."

Naglasila je da RS ne interesuju "nesređeni odnosi u FBiH", kao i to da ne očekuje nikakve pomake u bližoj budućnosti.

"U kratkom roku ne očekujem nikakve pomake", poručila je ona.

Cvijanović je komentarisala i cijelu situaciju u vezi sa održavanjem lokalnih izbora u BiH kazavši da postoji i ta mogućnost da se na državnom nivou desi mostarski izborni problem:

"Postoji opravdan strah da možemo doći u situaciju da imamo Mostar na cijeloj teritoriji u političkom, odnosno izbornom smislu, odnosno da dođe do nemogućnosti održavanja izbora."

Objašnjava kako je razlika između BiH i Mostara u tome što problem nije nedostatak dogovora, nego "manipulacije Centralne izborne komisije".

"Prvo CIK je izabran kako je izabran, nelegalan je. Drugo, tu imate ljude koji su politički apsolutno obojeni i treća stvar - sva priča oko odgađanja i spekulacije kako to treba povezati sa opštim izborima. Ja pitam - na osnovu kog zakona i ustava se to radi?", kategoričan je Cvijanović.

Ona je još dodala da su glavni zagovornici odgađanja lokalnih izbora "oni koji se boje izbornog rezultata", ali je poručila i to da im odgađanje neće pomoći jer u RS već postoje politike koje "rješavaju probleme" misleći na SNSD.

Novi.ba/Klix/Foto:Klix

Ne propustite