Ovo je SPISAK država u koje možemo slobodno da uđemo: Evo koliko će koštati testiranje na koronu

Region
Ovo je SPISAK država u koje možemo slobodno da uđemo: Evo koliko će koštati testiranje na koronu
.

Od 1. juna, bez obaveznog testa na kovid 19 ili mjera karantina srpski državljani moći će u Crnu Goru, Bugarsku, Rumuniju, BiH, ali i Hrvatsku uz "opravdane razloge", dok će za Grčku to važiti od 15. juna, a prema najavama Severna Makedonija i Albanija uskoro će isto postupiti.

Granični prelaz na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu od juče je počeo da radi, i to uspostavljanjem prve linije za Dortmund u Njemačkoj, dok su s beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" prethodnih dana poletjeli avioni za Cirih, Frankfurt, Abu Dabi, Maltu i London, a danas će za Kijev i Bukurešt. Ipak, za odlazak u neke od ovih zemalja Srbima će biti potreban negativan test ili će ići u obavezan karantin, dok je ulazak u Švajcarsku, Nemačku, Austriju i mnoge druge zasad moguć samo s državljanstvom tih republika ili s boravišnom dozvolom. Direktor Jute Aleksandar Seničić najavio je da će od početka juna verovatno biti ukinuti testovi za ulazak u Tursku i Egipat.

Austrija

Potreban negativan PCR test na koronu ili 14 dana u samoizolaciji
Ulaz dozvoljen samo strancima s boravišnom vizom (Visa D) ili prebivalištem u Austriji
Ulazak s radnom vizom nije moguć

Mađarska
Dozvoljen ulazak mađarskim državljanima, ali i srpskim zbog poslovnih razloga, prvenstveno sezonskim radnicima

Omogućen takozvani humanitarni koridor za putničke automobile, za koji se koristi isključivo granični prelaz Horgoš/Roske
Automobili u tranzitu biće označeni žutom nalepnicom 

Njemačka

Do 15. juna dozvoljen ulaz srpskim državljanima s boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom - i to isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mjesto stalnog boravka.

Važi obavezna mjera karantina od 14 dana.


Malta

Negativan test ili 14 dana karantina za sve državljane

Ujedinjeni Arapski Emirati

Obavezan karantin ili negativan test
Ulazak dozvoljen samo državljanima ili licima sa stalnim prebivalištem u Emiratima 

Švajcarska

Ulazak je omogućen samo državljanima Švajcarske ili onima koji imaju boravišnu vizu

Engleska

Negativan test ili 14 dana izolacije
Ulazak dozvoljen samo s državljanstvom ili stalnim prebivalištem 

Hrvatska

Ulazak dopušten svim strancima, ali samo ako za to postoje poslovni razlozi ili ekonomski interesi
Turisti na granici moraju da pokažu rezervaciju
Severna Makedonija i Albanija


Mera samoizolacije od 14 dana

Inače, svim osobama koje su ušle juče u Srbiju, a došle su s područja u kojima ima slučajeva infekcije uručena su posebna zdravstvena upozorenja, u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše.

- U narednih 14 dana smanjite kontakte s drugim osobama u domaćinstvu, radnom mestu ili javnim mjestima. Ako osjetite simptome, odmah stavite masku preko usta i nosa, poboljšajte higijenu ruku, izbjegavajte kontakte s drugim osobama, koristite maramice kad kijate ili kašljete i pozovite telefonom epidemiologa zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje na kome boravite - navodi se u upozorenju.

kon

Dr Predrag Kon rekao je da je jedan od razloga za ukidanja testova i to što građani nisu mogli da dođu do njih u nekim zemljama.

- Epidemiolozi će imati više posla, jer će se izdavati rešenja o zdravstvenom nadzoru. Svi naši ljudi koji budu ulazili u zemlju moraće da se javljaju institutima za javno zdravlje i da se prati njihovo zdravstveno stanje, i to će biti ogroman posao - rekao je Kon.

Ne propustite