Koordinator Mreže mladih MIZ Konjic Ammar Lavić za Novi.ba: Naša zadaća je da odgajamo omladinu u duhu islama

Ramazan
Koordinator Mreže mladih MIZ Konjic Ammar Lavić za Novi.ba: Naša zadaća je da odgajamo omladinu u duhu islama
,

Časni mjesec ramazan danas završava, a zanimljiva priča stiže nam iz Konjica. Naime, Mreža mladih iz ovog grada je cijeli mjesec snimala mukabele za građane i upravo to je bio jedan od glavnih razloga da obavimo razgovor sa njenim koordinatorom Ammarom Lavićem.

Razgovarao: Armin Trešnjo

Za početak nam recite šta je to zapravo Mreža mladih? 

- Mreža mladih MIZ Konjic je omladinska organizacija koja djeluje pri Medžlisu Islamske zajednice Konjic. Naša zadaća je da odgajamo omladinu u duhu islama. Kroz svoje aktivnosti mi nastojimo ostvariti naš glavni cilj tj. njegovanje i razvoj vjerske i kulturne svijesti mladih muslimana i muslimanki u Konjicu. Svojim djelovanjem želimo da pomognemo sebi, da naš svakodnevni život učinimo sadržajnim i korisnim. Zato smo se organizovali i povezali da naš korak naprijed bude čvrst, jak i uspješan. Kroz svoje aktivnosti želimo da se omladina međusobno upoznaje i druži. Želimo da se putem druženja i komunikacije, čuva i očuva islamski identitet, kultura i tradicija.

99013817-2561684064159879-8604292607540985856-n

Kako ste došli na samu ideju za online mukabelu, te koliko je učača učestvovalo? 

- Zbog vanrednih okolonosti i nemogućnosti izvođenja aktivnosti u normalnih okvirima, kroz ramazanska druženja, zajedničke iftare kao i određene programe ramazanskih večeri, morali smo ponuditi i određeni online sadržaj. S tim u vezi došli smo na ideju snimanja omladinske mukabele. Predvidjeli smo da će biti jako puno online vjerskog sadržaja, ali ono što ovaj projekat čini posebnim jeste što u njemu od početka do kraja učestvuje isključivo omladina. Kroz 30 snimljenih džuzeva imali smo priliku da čujemo 22 učača, na 10 različitih lokacija. 

Kroz cjeloukupan program koji smo mogli čuti i vidjeti kroz mjesec ramazan mijenjali ste lokacije snimanja što je svakako pohvalno, odakle zapravo ta ideja? 

- Pored samog snimanja mukabele, u cilju smo imali i promociju cjelokupnog Medžlisa i džamija na području Konjica. U tu svrhu nastojali smo tokom snimanja koristiti što je više moguće lokacija, te prikazati unutrašnjost i okolinu konjičkih džamija. Korištenje različitih lokacija definitivno je imalo uticaj na kvalitet samog projekta. Dalje smo došli na ideju da pored mukabele ponudimo i dodatni sadržaj kroz serijale kratkih priča „Sohbet sa omladinom“ i „Ramazanske poruke imama Medžlisa IZ Konjic“. Na kraju možemo biti zadovoljni da smo uspjeli ponuditi raznovrsan omladinski ramazanski sadržaj u okolnostima koje smo imali.

99099813-305423890450665-4337862586084098048-n

Vaša poruka onima koji su pratili vaš rad svo ovo vrijeme?

- Hvala svima koju su pratili i od samog početka podržavali ovaj hairli projekat. Kroz ovaj projekat i cjelokupni ramazanski sadržaj poručujemo omladini da su naša vrata uvijek otvorena za svakoga u dobi od 15 do 30 godina, te da u našim aktivnostima pronađu prostor za druženje i lično usavršavanje. 

"Bio sam jedan od prvih koji je saznao za ovaj vid učenja mukabela i vrlo rado sam prihvatio poziv. Drago mi je što smo barem na ovakav način uspjeli pružiti ljudima barem jedan dio ramazanske atmosfere zbog situacije u kojoj smo se svi nalazili, iako bismo naravno svi voljeli da smo mukabelu učili zajedno u džamijama. Niko od nas nije očekivao ovakvu podršku i gledanost i stvarno smo zahvalni na tome", kazao je na kraju jedan od učača mukabele, Namik Lojić.

99011797-179891303328307-5497857472330727424-n

 

U projektu su učestvovali: 
Učači: hfz Kerim Nuhanović, Namik Lojić, Nedim Džajić, Salih Nišić, Asad Lavić, Muhamed Selimović, Ejub Ensar Selimović, Harun Jusufović, Enis Lepara, Ajdin Pindžo, Muaz Sultanić, Elmin Perva, Abedin Halilović, Ines Zukić, Ammar Lavić, Naida Halilović, Merisa Alić, Esma Petrovac, Mersiha Boloban, Amela Nuhanović, Nejla Korić i Melika Mujala. 
Kamera: Said Alić i Mirza Mustafić
Montaža: Ammar Lavić
Pomoć oko snimanja: Sadin Memić, Edis Zatega i Ahmed Mujić, Amar Kovačević, Amar Hodžić.
Tehnička podrška: Produkcija Mustafić i Agi d.o.o
Medijski sponzor: Novi .ba.

Ne propustite