Salahudin Fetić za Novi.ba: Nipošto ne udarajmo na autoritete Islamske zajednice, a ovo je odlična prilika da napravimo makar minimalne promjene u našim životima

Ramazan
Salahudin Fetić za Novi.ba: Nipošto ne udarajmo na autoritete Islamske zajednice, a ovo je odlična prilika da napravimo makar minimalne promjene u našim životima
,

Ramazan je na samom izmaku, ispratili smo poseban mjesec, a za Novi.ba govorio je Salahudin Fetić iz Novog Pazara, inače direktor Media centra i glavni i odgovorni urednik lista Glas islama.

Salahudin Fetić rođen je 1987. godine u Rožajama u imamskoj porodici, od oca Muhameda i majke Emire. Osnovnu školu završio u rodnom gradu. Srednju Medresu Gazi Isa-beg u Novom Pazaru. Visoko obrazovanje stekao na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, na departmanu za Računarske nauke. Na istom odbranio i master rad iz oblasti razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija i uticaja na razvoj medija. Trenutno pohađa doktorske studije. 

Radno iskustvo započeo u Izdavačkoj kući El-Kelimeh 2005. godine, potom nastavio Media centru Islamske zajednice 2007. godine, gdje i danas radi na poziciji direktora Media centra i glavnog i odgovornog urednika lista Glas islama. Od 2010. godine aktivan je bio u redakciji i jedno vrijeme uređivao reviju Sandžak, koja je izlazila u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice. 

Od 2014. godine vodi Sandžak Media grupaciju koja pored Glas islama, okuplja još tri medija: Sandžak Televiziju, Radio Refref i Sandžačku informativnu agenciju SANA. Oženjen je i otac troje djece.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Neki savjet mladima, koji su na početku, tj. kreću klanjati i učiti o svojoj vjeri.
- Savjetujem im da uče, ali da se uvijek savjetuju s nekim od profesora islamskih nauka, alima, hodža, da uče uz mentorstvo, jer će na taj način izbjeći krivo shvatanje nekih stvari koje često odvede omladinu, iz najbolje i najiskrenije želje za što boljim znanjem u stranputicu. I savjetujem im da poštuju zvaničnu ulemu i autoritete, i da nipošto ne udaraju na autoritete Islamske zajednice, već da ih poštuju i podržavaju, jer su ti alimi „nasljednici božijih poslanika“.

Primjetno je da je omladina itekako aktivna na društvenim mrežama kada su u pitanju vjerski propisi. Smatrate li to ispravnim, jer smo svjedoci da se postavljaju razni statusi, hadisi, a da se pravilno ne rastumače?
- Upravo sam u prethodnom odgovoru to spomenuo. Učenje Islama bez mentora, profesora, nekoga ko će Vas usmjeriti je rizično i može da ode u pogrešnom pravcu. Zato, učite o islamu i slušajte svoje mentore, profesore, alime, hodže.

Kidanje rodbinskih veza postalo je, nažalost, uobičajena i normalna pojava. Koliko je ono zapravo opasno i kako na današnjem vaktu kada ljude svašta odrvraća od vjere održavati te veze?
- Islam pridaje veliku važnost čuvanju, održavanju ali i uspostavljanju rodbinskih veza. Kidanje rodbinskih veza veliki je grijeh i kazna za to djelo je velika. Slažem se s Vama da je u današnjem vremenu velike frekfencije u poslu i životu uopće, na snazi zapostavljanje rodbinskih veza. Nerijetko imamo priliku vidjeti kako se braća od amidže ne zijarete godinama, kako se tetke, pa ponegdje i braća i sestre pa čak i stari roditelji zapostavljaju i ne obilaze. Allah da nas sačuva toga!

To je veliki porok i zlo koje nas je zadesilo, i moramo se aktivnije uključiti u promociju vrijednosti čuvanja rodbinske veze. Svako sa svog aspekta, imami prema džematu, ali i svi drugi mediji, javne ličnosti, svi moraju dati doprinos tom segmentu. To mora postati važna tema u društvu, mi novinari je trebamo nametnuti, pa će ako Bog da, kada svi damo sve od sebe, naša svijest i realnost početi da se mijenja na bolje, ako Bog da.

Vaša bajramska poruka čitaocima portala Novi.ba?
- Pa kao rezime onoga što smo prethodno govoriti: Radite i trudite se pa će vaš trud biti viđen i cijenjen i koristan. Čuvajte svoju ulemu i autoritete. Poštujmo jedni druge. Čuvajmo rodbinske veze. Ramazan je odlična prilika da napravimo promjene u našim životima pa makar i minimalne. Neka ramazan bude vrijeme kada ćemo se zauvijek riješiti određenog poroka. Dajmo sve od sebe, pa će nam dragi Bog dati hair i bereket, u našim porodicama, društvu, zajednici, berekt u poslu, hair svugdje i na svakom mjestu. 

Na kraju, upućujem dovu Bogu Uzvišenom da nam svima podari hair, bereket, blagostanje, sreću i zadovoljstvo. Amin.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite