U EVROPU STIŽE PAKLENO LJETO: Ovaj mjesec će biti biti najteži, pržit ćemo se na suncu 

Vijesti
U EVROPU STIŽE PAKLENO LJETO: Ovaj mjesec će biti biti najteži, pržit ćemo se na suncu 
.

RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco-Drvar prilično je začuđena dugoročnom Accuweatherovom prognozom za Evropu.


Jako dugo nisam vidjela ovako unisone prognoze, gdje se svi modeli slažu oko toga kakvo će ono biti za cijeli Stari kontinent, cijelu Evropu. Ovako sušan signal kao što imamo sada, nikad nisam vidjela, a staža već, ipak, imam u ovome dosta”, rekla je i dodala da nas očekuje iznimno vruće ljeto.

vrucine-pakao-09072017
 
“Dakle, očekujemo u skoro cijeloj Evropi, uz iznimku britanskog otočja i malog dijela Skandinavskog poluotoka, iznimno veliku vjerojatnost, i do 80 posto, za vrlo vruće ljeto. Velika je vjerojatnost pojavljivanja opasnih toplinskih valova, a američki meteorolozi upozoravaju da bi to moglo uzrokovati probleme i na sportskim događajima koji su odgođeni zbog pandemije. Suša se u srednjoj Evropi, koja traje već nekoliko mjeseci, nastavlja pa će i velike rijeke imati problema s vodostajima, što bi moglo dovesti i do prekida plovnih puteva prema istoku. Prinosi velikih žitnica zbog suše su upitni”, dodala je Mazzocco-Drvar.

Otkriva i da će najsušniji mjesec biti juli.

“I u Hrvatskoj je ljetna situacija slična onoj 2007. godine, kad je urod žitarica i voća smanjen za 20 do čak 70 posto. U nekim dijelovima Slavonije ovo bi definitivno moglo biti najsušnije ljeto u posljednjih desetak godina. Najsušniji mjesec najvjerojatnije će biti srpanj, u kojem očekujemo i vrhunac vrućine uz najmanje jedan dugačak toplinski val”, kazala je za RTL.

Navodi kako ćemo brojku od 25 stepeni o kojoj se govori u kontekstu koronavirusa, u kopnenim gradovima prijeći već oko 10. juna, a 30 ćemo imati ubrzo nakon 15. juna.

245249-planeta-zemlja-vrucina-visoke-temperature-ls
 
“Imat ćemo sličan broj vrlo vrućih dana kao i prošle godine u lipnju, u srpnju će ih biti dosta više nego prošle godine, a kolovoz bi mogao biti nešto blaži. Sve u svemu, izgledno je i da ćemo doći nadomak brojke 40. Imat ćemo i dosta teško podnošljive noći, to su one noći gdje se temperatura zraka ne spušta ispod 24 stupnja. I njih će najviše biti u srpnju, dok će ih u lipnju i kolovozu biti nešto manje. Ovo će svakako biti jedno od tri ili četiri najtoplija ljeta koje pamtimo u posljednje vrijeme”, zaključila je meteorologinja.

Izvor: hayat.ba

Ne propustite