Zvukom topa i sa akšam-namazom završava ramazan, vjernici se raduju Bajramu

Ramazan
Zvukom topa i sa akšam-namazom završava ramazan, vjernici se raduju Bajramu
.

Posljednji dan posta, mjeseca ramazana, znači dolazak muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama. Obilježavanje ovog praznika počinje već nakon posljednje mubarek noći Lejletu-l-kadr, kada se pripremaju tradicionalna bajramska jela, a nastavlja se na sam njegov dan kada se porodice, komšije i prijatelji okupe i proslavljaju posebnost ovog dana.

Zvukom topa i sa akšam namazom završava se mjesec posta, ramazan. Sutra je prvi dan Bajrama.

"Ramazanski Bajram - to je veselje. Ispostili ramazan i družimo se, pripremaju se, što kažu hanume, restorani, hranu gdje se dočekuju gosti, prijatelji, komšije. Obilazimo se međusobno i dijelimo tu radost i veselje", kazao nam je jedan vjernik.

Baklava, hurmašice, hurme, ružice... Sva tradicionalna, bajramska, bosanska jela u posebnoj pripremi. Peglaju se i pripremaju najljepša odijela. Nakon Bajram-namaza, muškarci se vraćaju kućama da se radost ovog praznika podijeli sa porodicom, prijateljima, ali i komšijama. A oni najmlađi... Oni se raduju poznatoj tzv. ''bajrambanki''.

Pitali smo građane kako obilježavaju Bajram i evo šta su nam kazali:

''Prvo odlazak u džamiju pa sa bratom ili sa ocem, zavisi ko krene sa mnom, prošetamo pa onda kući pa kafa, baklava. (N1: Je li voliš da dobiješ bajrambanku od starijih ljudi?) Pa, volim"

"U krugu porodice, sa svojim prijateljima, sestrama, braćom, svojom djecom i unučadima".

"Veselo, zadovoljna. Zadovoljna sa onim što sam u toku Ramazana uspjela da sve obavim, da uživam u svim ovim blagodatima, ljepotama."

"Kao i svi Bajrami od djetinstva mog su išli pošto je ovo Bajram gdje se obilaze mezarja, otac je uvijek išao pa su i djeca nastavila. Oni ih obiđu, a onda se sastanemo i ručamo."

Izlaskom sunca klanja se bajramski namaz. Centralna Bajramska svečanost bit će održana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u Gazi-husrev begovoj džamiji i klanjat će se u 5 sati i 44 minute, nakon čega, bajramski dani radosti, okupljanja, topline, veselja, ali, u isto vrijeme, i sjećanja, mogu početi.

Izvor:N1

Ne propustite