PROVJERENO DJELUJE: Saznajte kako se možete riješiti KRTICA potpuno prirodno, VIŠE IH NEĆETE VIDJETI!

Sve za dom
PROVJERENO DJELUJE: Saznajte kako se možete riješiti KRTICA potpuno prirodno, VIŠE IH NEĆETE VIDJETI!
.

Ove male životinjice, iako korisene,  štetu izazivaju kopajući kanale i formirajući krtičnjake. Ne treba je ubijati, već dosljednom primjenom prirodnih metoda otjerati.

krtica

Krtice žive  ispod površine tla, 2 do 20 cm, u hodnicima koje sama kopa. Hodnici su prečnika od 3,5 do 5 cm i čine splet koji krtica stalno obilazi u potrazi za hranom. Ima radijus djelovanja oko 400m². U toku 1h može da iskopa 15 m hodnika.

krtica1

Treba znati da je borba s krticama dugotrajan posao. Ponekad je potrebno i više od 1,5 mjeseci da se krtice otjeraju, ali treba biti uporan.

Metoda s vodom

Potrebno je uveče zgaziti sve krtičnjake i tokom jutra provjeriti koji su krtičnjaci aktivni. Šlauf  gurnuti u najveći aktivni krtičnjak i pustiti mlaz vode da teče najmanje 20 minuta.

krtica2

Mirisi

Ricinusovo ulje ima miris koje krtice ne podnose. Dovoljno je pomiješati 3 kašike ricinusovog ulja sa 1l vode i tu smjesu prospete po krtičnjaku, a možete natopiti komad krpe i gurnuti u aktivan krtičnjak.

krtica3

Krtice ne podnose ni miris limuna. Komad krpe ili vate se namoči u sok od limuna i gurne u krtičnjak. Takođe, kora od limuna se može ubaciti u hodnik.

Biljke poput bijelog luk svojim mirisom tjeraju krtice. Bjeli luk treba saditi po bašti, a dobrim se pokazalo i da se čeno bijelog luka presječe na pola i pobode u tlo. Redovno se mora obnavljati i gusto postavljati, najdalje na 5 m.

Ne propustite