Opozicija kritikovala povećanje zaduženja RS-a

Vijesti
Opozicija kritikovala povećanje zaduženja RS-a
.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske okončali su večeras raspravu o Prijedlogu rebalansa entitetskog budžeta za ovu godinu - po hitnom postupku.

Ministrica finansija Zora Vidović precizirala je da rebalansirani budžet iznosi tri milijarde i 613 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 188 miliona KM, odnosno 5,5 posto u odnosu na budžetski okvir za ovu godinu.

Očekuje se, kazala je, značajan pad ekonomske aktivnosti zbog pandemije virusa korona, a čije se posljedice već mogu primijetiti posmatrajući kretanje naplate javnih prihoda, koji u drugoj polovini marta i tokom aprila imaju pad od oko 16,1 posto u odnosu na isti period lani.

Stoga je planiran i budžetski deficit u ovoj godini u iznosu od 412,2 miliona KM, a procijenjeni BDP iznosit će minus 3,3 posto.

Opozicija smatra da nije dobro što će se sva šteta nastala usljed pandemije koronavirusa sanirati zaduženjima.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić smatra da je loše što RS nastavlja da se zadužuje kod stranih kreditora radi prevazilaženja posljedica pandemije virusa korona.

On je predložio da se privrednicima, koji su imali štete usljed pandemije koronavirusa, izdaju obveznice, kojim bi se trgovalo na finansijskom tržištu, odnosno otkupljivale bi ih banke.

Uime PDP-a Jelena Trivić je predložila da Vlada RS pokaže više solidarnosti praveći uštede odustajanjem od nekih projekata i investicija, a ne da se zadužuje za prevazilaženje posljedica pandemije virusa korona.

Predviđeno je da se taj bh. entitet dugoročno zaduži za iznos do 678 miliona KM i to na domaćem tržištu do 354,1 milion, od čega je već realizovano 214.134.000 KM, a planirano je zaduženje do 140 miliona KM kroz emisije obveznica i kreditna zaduženja.

RS na inostranom tržištu planira da uzme kredite do iznosa od 323.866.000 KM i to zaduženjem kod MMF-a, Evropske komisije i Svjetske banke, rekla je ministrica finansija, obrazlažući izmjenu odluke o dugoročnom zaduženju RS.

Tokom današnjeg rada u entitetskom parlamentu je okončana rasprava o potvrđivanju akata koje je donijela entitetska predsjednica Željka Cvijanović za vrijeme vanrednog stanja.

Cvijanović je podsjetila da je tokom trajanja vanrednog stanja u RS, u skladu sa ustavnom procedrom doneseno ukupno 19 uredbi, a tri će prestati da važe danom stupanja na snagu Odluke o ukidanju vanrednog stanja u RS.

Ne propustite