CIJELI ŽIVOT POGREŠNO JEDETE SLADOLED: Evo kako to trebate ODSAD raditi, KAKO OVO RANIJE NISMO ZNALI??

Zanimljivosti
CIJELI ŽIVOT POGREŠNO JEDETE SLADOLED: Evo kako to trebate ODSAD raditi, KAKO OVO RANIJE NISMO ZNALI??
.

Sa porastom temperatura mnogi su posegnuli za sladoledom kao osvježenjem i vjerovatno je većina napravila grešku. Ne zbog izbora poslastice, već zbog načina na koji je konzumiraju. Naučnici kažu da je za maksimalno uživanje u sladoledu potrebno malo više truda nego da samo zabodemo kašiku u ukus koji smo odabrali…  

Kompanija “Oppo Brothers, koja se bavi proizvodnjom nisko kaloričnih sladoleda i različitih ukusa čizkejka, otkrila je tačnu formulu za maksimalno uživanje u ukusu sladoleda.

Ta formula glasi: (i@-14°C + ½S + UDS + 12s) x 2 = MF*.

Nije vam jasno? Ova jednačina ilustruje postupak korak po korak kako da jedemo sladoled da bismo probudili sva čula. 

Ovo su ti koraci i trebalo bi ih primijeniti po ovom redu:  

1. Prvo, trebalo bi da znate da je optimalna temperatura degustacije sladoleda -14C po kašičici. Da bi sladoled dostigao tu temperaturu, trebalo bi da ga ostavite da se topi do 15 minuta nakon što ga izvadite iz zamrzivača. Sladoled bi trebalo da bude blago mekan na dodir prije degustacije, jer će to omogućiti da se oslobode molekula arome. 

screenshot-3

2. Nemojte napuniti cijelu kašičicu. Trebalo bi da bude do pola puna.

3. Stavite kašičicu naopako u usta, tako da sladoled prvo dodirne jezik.

4. Udahnite vazduh kroz usta tako da dođe do svih vaših receptora.

5. Držite sladoled u ustima 12 sekundi kako biste iskusili maksimalan ukus.

6. Ponovite postupak degustacije i sa sljedećim zalogajem.   

Iako zvuči kao mnogo muke da bi se uživalo u sladoledu, dr Sara Kemp, stručnjak za arome, tvrdi da je ovo najbolji način, jer oslobađa aromu, koja je izuzetno važna za maksimalno uživanje u odabranom ukusu.  

Da li ćete probati ovaj način uživanja u sladoledu?   

 

Ne propustite