SVI KOJI PREĐU GRANICU DOBIT ĆE OVAJ JAKO VAŽAN PAPIR: Evo o čemu se radi, PAŽLJIVO PROČITAJTE!

Region
SVI KOJI PREĐU GRANICU DOBIT ĆE OVAJ JAKO VAŽAN PAPIR: Evo o čemu se radi, PAŽLJIVO PROČITAJTE!
.

Svima koji ulaze na teritoriju Srbije više nije neophodan negativan test na korona virus, niti dozvola komisije. Tu odluku usvojila je Vlada Srbije na preporuku Kriznog štaba. Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja.

Od danas, za ulazak u Srbiju, ni domaćim ni stranim državljanima nije potreban negativan pi-si-ar test, i nije obavezna samoizolacija od 14 dana.

Na graničnom prijelazu Horgoš veoma mali broj putnika na ulazu u zemlju, tek po koji automobil.

Procedura je takva da nema više posebnih odobrenja za ulazak. Sanitarni inspektor više ne ispisuje rješenja, već putnici kao i ranije dolaze do kućice za pasošku i carinsku kontrolu. Tu im se uručuje zdravstveno upozorenje u kome piše da ukoliko su bili u kontaktu sa zaraženim od Kovida-19 ili su bili u stranim bolnicama gdje su bili u kontaktu sa zaraženima, da u narednih 14 dana smanje kontakte u domaćinstvima i na javnim mjestima i da ako osjete neki od simptoma se jave dežurnom epidemiologu.

684743-granica01-news1-dado-djilas-ls

foto: Dado Đilas

Na upozorenju je i spisak zavoda za javno zdravlje u Srbiji.

Za sada ne mogu svi da uđu u Mađarsku, nema turističkih putovanja u tu državu, ona se pridržava onoga što je propisala EU.

Naši i mađarski građani koji žive do 50 kilometara od granice u pograničnom pojasu, mogu po sporazumu Vlade Srbije i Mađarske nesmetano da prelaze granicu.

Mađarska je obezbijedila svakodnevi tranzitni koridor prema zapadnoevropskim zemljama. Svakog dana samo na prelazu Horgoš, odnosno Reske može se ući u Mađarsku za sve one koji su u tranzitu od 10 do 22 sata. Svi oni koji prolaze kroz tu državu moraju imati papire kojima dokazuju da rade u tim zemljama.

Juče je na kriznom štabu u Mađarskoj rečeno da će se Mađarska pridržavati onoga što bude zajednički stav EU oko otvaranja granica.

Upustva za ulazak u Bugarsku tokom dana

Od ponoći granica između Srbije i Bugarske je otvorena.

Već ima nekoliko automobila koji su iz pravca Bugarske ušli u Srbiju. Carina i policija dele uputstva za higijensko-zdravstvene mere koje je neophodno primeniti pri ulasku u Srbiju.

Svi oni koji ulaze u Bugarsku ta uputstva bi trebalo da dobiju tokom dana. Granični prelaz Gradina je jedan od najfrekventnijih.

Izolacija svim ljudima koji su do sada ušli u Srbiju, a koja im je određena na 14 dana, jer nisu imali negativan nalaz testa, od danas se prekida.

Testiranje na lični zahtjev koštaće 6.000 dinara na teritoriji cijele Republike Srbije, dok će za studente i maloljetne osobe testiranje i dalje biti besplatno, navedeno je u saopštenju.

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", rekla je da odlukom Vlade prestaju da važe mjere kućne izolacije i druge propisane mjere za sve građane koji ulaze u zemlju.

- Podjela upozorenja na graničnim prelazima se uručuje, vraćamo se na higijenske mjere koje ćemo primijenjivati u odnosu na lični i radni nivo. Ako se primijeti bilo kakav simptom koja može biti doveden u vezi sa koronavirusom, zdravstvene ustanove su na raspolaganju - navela je Jovanovićeva.

Ponovila je da je važno što češće prati ruke, podsetiti sebe svakodnevno da je virus prisutan, provjetravati prostorije, dezinfikovati prostor u kom se radi.

- Preporučila bih da se ljudi, ukoliko postoji bilo koji simptom, jave ljekaru, kovid jedinice će ostati. Mjere koje se uvode su adekvatne i primerene za fazu epidemije u kojoj se nalazimo - navela je direktorka "Batuta".

Kontrola rizika se sprovodi, prema njenim riječima, i administritivnim i ličnim mjerama.

Pacijenti koji budu imali korona virus, biće hospitalizovani, a njihovi kontakti praćeni, rekla je Jovanovićeva.

Izvor: Espreso.rs

 

Ne propustite