DOMAĆI SLANI ŠTAPIĆI, BOLJI NEGO IZ PEKARE: Spremaju se brzo i lako, ŽENE DIJELE NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT!

Praktična žena
DOMAĆI SLANI ŠTAPIĆI, BOLJI NEGO IZ PEKARE: Spremaju se brzo i lako, ŽENE DIJELE NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT!
.

Bolji nego iz pekare!

Recept za tijesto

- 25 g svježeg kvasca
- 250 ml mlakog mleka
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 6 kašika ulja
- 6 kašika jogurta
- 480 g brašna

+ za štapiće

- 1 kašika soli
- 2 kašike brašna
- na vrh noža praška za pecivo
- po potrebi hladna voda

338132-stapic-orig

338133-stapici-orig

338131-slani-orig

Priprema

U veću posudu staviti polovinu brašna, dodati izmrvljen kvasac, so, šećer, ulje jogurt pa sa mlakim mlekom zamijesiti fino, glatko tijesto. Tijesto odmah podijeliti na 6 loptica. Loptice razviti elipsasto i uviti ih u male rolatice.

Složiti na pek papir u tepsiju premazati sa hladnom vodom i peći na 200 stepeni 15 minuta.

Dok se štapići peku napravit preliv 1 kašika soli, 2 kašike brašna, na vrh noža praška za pecivo, promiješati pa dodati vode toliko da smjesa buda gušća nego za palačinke.

Na štapiće naneti beli preliv i vratiti u rernu na još 5 minuta.

Pečene štapiće izvaditi iz rerne. Poslužiti uz pavlaku, jogurt, sir ili kajmak.

 

Ne propustite