OBJAVLJENA VELIKA PROGNOZA ZA LJETO, METEOROLOZI POSLALI UPOZORENJE: Prijete velike suše, a evo gdje će bit najgore

Vijesti
OBJAVLJENA VELIKA PROGNOZA ZA LJETO, METEOROLOZI POSLALI UPOZORENJE: Prijete velike suše, a evo gdje će bit najgore
.

Predstojeće ljeto će biti veoma toplo, a nekim dijelovima starog kontinenta prijete velike suše, jake oluje i šumski požari.

Meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za predstojeće ljeto, prema kojoj će u Evropi biti veoma toplo, pa nekim dijelovima starog kontinenta prijete velike suše, jake oluje i šumski požari.

"Mogu se očekivati brojna i duga razdoblja s temperaturama između 30 i 40 stepeni Celzijusa, ali i preko 40-og podioka", izjavio je meteorolog Tyler Roys iz AccuWeathera, prenosi Tanjug.

Nigdje u Evropi se ne očekuju duža razdoblja s padavinama, što će poljoprivrednike dovesti u nepovoljan položaj.

Najviše će biti pogođeni usjevi pšenice, kukuruza, suncokreta i šećerne repe, predviđaju meteorolozi.

draft-2020-europe-summer-highlights

Razorni požari i oluje

Ipak, mogući su periodi sa jačim padavinama, ali se ne očekuje da će duže potrajati.

Proljeće u Španiji i Portugalu obilježila je natprosječna količina padavina za ovo doba godine, ali ljeto će zato biti potpuno ili uglavnom suho.

Bujanje vegetacije tokom proljeća i dugi periodi vrućine stvorit će podlogu za pojavu velikih i razornih požara na ovom području", upozoravaju meteorolozi.

Na područjima od sjvera Francuske do sjevera Poljske moguće su razorne oluje.

Centralna i sjeverna Francuska, Njemačka i Danska nalaze se na granici vruće i suhe zone juga i hladnih vazdušnih frontova koji stižu sa sjevera.

Upravo tim područjima prijete jake oluje praćene gradom, razornim vjetrovima, bujičnim poplavama, pa čak i tornadima, upozorava AccuWeather.

Ne propustite