EVO KOJE PODATKE MORATE POPUNITI KADA IDETE NA FRIZURU ILI NOKTE

Zanimljivosti
EVO KOJE PODATKE MORATE POPUNITI KADA IDETE NA FRIZURU ILI NOKTE
.

Klijenti nisu dužni ispuniti formular koji im se u frizerskim salonima daje na popunjavanje. Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka kažu da treba ostaviti samo broj telefona, ime i prezime 


Kad odemo kod frizera ili kozmetičara, potvrdila nam je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), ostaviti moramo samo broj telefona, ime i prezime kako bi se znalo čiji je broj, dok frizer još samo mora zabilježiti vrijeme kad smo u salon ušli, i iz njega izašli. Ostale podatke, koje obrtnici od mušterija traže preko formulara Hrvatske obrtničke komore, a tiču se klijentovog zdravlja i kontakata, nismo dužni ispuniti niti obrtnici zbog toga imaju pravo odbiti nam uslugu. U AZOP-u rješavaju dilemu - obrtnik nam može odbiti pružiti uslugu samo ako ne ostavimo broj telefona, ali nipošto ako ne ispunimo formular HOK-a. Štoviše, nismo dužni ostaviti ni svoje ime, makar se podrazumijeva, kako bi se znalo kome telefonski broj pripada.   


Zbog čega onda AZOP taj formular još nije zabranio, nije jasno. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je frizerima i kozmetičarima propisao da od klijenata traže minimum nužnih podataka - kontakt na koji ih se može dobiti ako se ustanovi da je u salonu u određeno vrijeme bio i netko zaražen. I to je sve što obrtnici imaju pravo tražiti od mušterija. Ono što se dodatno traži formularom HOK-a, kaže Agencija, nema zakonsku osnovu. U formularu HOK-a traži se, međutim, i da klijent potvrdi da nema simptome respiratornih bolesti (kašljanje, šmrcanje, glavobolju i slično), povišenu temperaturu; da nije bio u samoizolaciji kroz proteklih 14 dana niti da je boravio izvan granica Hrvatske u posljednja dva tjedna. Iako u HOK-u kažu da obrtnik nije dužan isprintati i imati formulare niti su klijenti dužni ispuniti ga, u frizerskim salonima se mušterijama formular daje na popunjavanje i potpis. 

frizer-830x0


 Osim kontakt podataka (broj mobitela) korisnika usluga unutar kojeg je utemeljeno smatrati (iako nije izrijekom navedeno) i ime i prezime kako bi se znalo kome zabilježeni broj i vrijeme dolaska i odlaska pripadaju, za obradu drugih kategorija osobnih podataka ne nalazimo zakonitu osnovu iz Opće uredbe o zaštiti podataka. Osobito ne nalazimo zakonitu osnovu za prikupljanje posebnih kategorija osobnih podataka koji se odnose na zdravlje korisnika usluga, primjerice podatak o simptomima respiratornih bolesti, povišenoj temperaturi, mjerama samoizolacije i slično, budući da takva obrada posebnih kategorija osobnih podataka nije u ingerenciji predmetnih voditelja obrade. Budući da navedene informacije predstavljaju posebno osjetljive podatke, koji nisu navedeni u samim preporukama HZJZ-a, prikupljanje odnosno obrada tih podataka se smatra prekomjernom, a njihova daljnja obrada preinvazivnom - odgovor je AZOP-a. U Hrvatskoj obrtničkoj komori odgovaraju da je formular neobavezan, i zapravo "dopuna provedbe mjera zaštite radnika i potrošača". Navode mišljenje Stožera civilne zaštite, koji im je odgovorio kako HOK nadopunjava preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 


 Opet rade frizeri, pokreće se i zdravstvo "Prikupljanje podataka je u svrhu lakšeg kontakta osoba koje potencijalno dođu u kontakt s osobom za koju se poslije ustanovi da je pozitivna na Covid-19. Klijenti mogu odbiti dati podatke, ali tada ne bi trebali biti primljeni na tretman". 

- Kako je jasno navedeno i u preporuci HZJZ-a, stranke treba pravovremeno upozoriti da će im se usluga pružiti samo ako su suglasni ostaviti podatke za kontakt. Ako klijent/korisnik usluge ne želi dati taj minimalni/nužni opseg osobnih podataka kako je propisano u preporukama HZJZ-a, pružatelj usluge ima razlog odbiti pružiti uslugu. Takva situacija nije isključivo u domeni područja zaštite osobnih podataka već primarno u domeni zaštite javnog zdravlja, odgovara Agencija za zaštitu osobnih podataka.

frizer
 Nadležne smo pitali tko sve u državi u ovome trenutku ima uvid i u bazu osoba koje bi trebale biti u samoizolaciji, a možda šetaju vani. I iz HZJZ-a i Stožera nam je odgovoreno da su to MUP, liječnici opće prakse, bolnice, ljekarne, sudska medicina, službe koje su izlazile na teren nakon potresa u Zagrebu i Ministarstvo uprave. Međutim, i kad se dođe na tehnički pregled vozila, također ćete biti upozoreni da pričekate dok ne provjere jeste li u bazi samoizoliranih. Da, odgovaraju u Stožeru, i oni, preko MUP-a imaju pravo ući u bazu. Na pitanje mogu li to pravo onda dobiti i ostali koji žele, primjerice frizeri, banke, trgovine i slično, iz nadležnog HZJZ-a odgovaraju kako su pristup bazi osoba u samoizolaciji "dobili oni koji su ga tražili".
Ako netko ima mogućnost pretraživanja podataka i osnovu za njihovo korištenje, HZJZ nema razloga da to ne odobri, stoji u odgovoru Zavoda kojeg vodi Krunoslav Capak. Pristup mogu dobiti svi koji imaju osnovu da posjedom tih podataka mogu sprječavati širenje epidemije COVID-19, kaže Zavod.

Izvor: 24sata.hr

Ne propustite