JAGODE SU NAJVEĆA PARANOJA TRUDNICA! Izbjegavaju dok su trudne i dok doje, A ŠTA AKO VAM KAŽEMO DA IH MORATE JESTI

Mame i bebe
JAGODE SU NAJVEĆA PARANOJA TRUDNICA! Izbjegavaju dok su trudne i dok doje, A ŠTA AKO VAM KAŽEMO DA IH MORATE JESTI
.


Mnogo je zabluda kada je u pitanju ishrana trudnica, a potom i majki koje doje. Jedna od njih je upravo vezana za, mnogima omiljeno voće, a to su jagode. 

Da Vam odmah odgovorimo na pitanje: Da, smijete i treba da jedete jagode u trudnoći i dok dojite svoju bebu. 

lijekovi-i-trudnice-760x525
Pored toga što su ukusne jagode su i zdrave

Jagode su bogate folatima, a znamo da se folna kiselna kao sintetički oblik folata, preporučuje svim trudnicama. Jagode, pomorandža i zeleno lisnato povrće od svih namirnica sadrže najviše folata. Jedan obrok jagoda osigurava 20 odsto preporučenih dnevnih potreba za folatima. 

Takođe, sadržaj antioksidanasa u jagodama sedam je puta veći nego u jabukama ili bananama i dva puta veći nego u pomorandžama ili grožđu.

Jagode su bogate vitaminom C koji je uvek bolje uzimati iz namirnica nego u sintetičkom obliku. 

Dakle, jagode će vam pomoći u očuvanju zdravlja, pojačaće vam imunitet, unijeti ćete još folata pored folne kiseline koju pijete i kao takve, velika je šteta da ih se odričete tokom trudnoće ili perioda dojenja. 

jagode-dde80353ed5ac652faf5481e3b615508-view-article-new

Šta je sa alergijama na jagode? 

Razlog zbog kojeg se veliki broj trudnica i dojilja odriče jagoda su moguće alergije na ovo voće koje zaista može dovesti do veoma izraženih alergijskih reakcija. 

Međutim, važno je napomenuti da upravo konzumiranjem namirnica tokom trudnoće i u periodu dojenja, mi navikavamo bebin organizam i pripremamo ga za namirnice koje će kasnije jesti. 

jagode1

Putem mlijeka samo se određeni sastojci iz namirnica prenose do bebe pa tako čak i u slučaju da se desi alergija, beba će odreagovati u blažem obliku, a vama će to biti signal da budete izuzetno pažljivi prilikom uvođenja jagoda u ishranu vaše bebe. 

Dakle, ne uskraćujte sebi i bebi sve blagodeti jagoda, a izbacite ih iz ishrane samo u slučaju ako beba pokaže da joj smetaju. 
Izvor: bebac.com

 

Ne propustite