Svi koji dolaze u Hrvatsku, moraju prije toga napraviti PCR test

Region
Svi koji dolaze u Hrvatsku, moraju prije toga napraviti PCR test
-

Prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u središnjem Dnevniku HRT-a kazala je da smo za borbu s COVID-19 spremniji nego prije pet mjeseci kada nismo znali ništa osim da se radi o novom virusu.

- Danas već, zahvaljujući znanosti, povezanosti, tehnologiji znamo puno toga i  u drugoj fazi moći ćemo se spremnije boriti protiv virusa, dodala je Markotić.

Na upit da će se pri ulasku u zemlju raditi i PCR test te koliko je on pouzdan, Markotić je kazala da je to iznimno dobar primjer kako se ne smijemo opuštati i da je Hrvatska ugrožena dok se sve zemlje ne oslobode virusa.

- Dok se sve zemlje ne oslobode virusa, PCR test će se raditi u zemlji iz koje ljudi polaze i neće smjeti biti stariji od 24 sata, pa je to osiguranje da 1-2 dana osoba bi mogla biti negativna. Nema 100%-tnog testa, pa i tu treba oprez ako idete iz područja gdje ima zaraze. Nemojte ići kući ako znate da ste bili u blizini zaraženog, poručila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti.

- Možemo se nadati pobjedi. Hrvatska se pokazala iznimno uspješnom, imamo puno toga, imamo brojne testove koji nam omogućavaju da dijagnosticiramo ne samo ljude koji su akutno bolesni, nego i one koji su bili u kontaktu s virusom. Već pet kandidata cjepiva je u kliničkoj fazi ispitivanja, 71 kandidat cjepiva se pokušava realizirati. Postoje i lijekovi u ispitivanju, jedan od njih je dobio odobrenje od američke agencije za kontrolu lijekova, a isto se pokušava od strane Europske agencije za kontrolu lijekova, kazala je.

Napomenula je da moramo biti svjesni da ubrzani postupak donosi i neizvjesnost, jer ne znamo nuspojave lijeka.

-  Moramo biti oprezni, dodala je Markotić.

Kazala je da su za liječenje korišteni lijekovi tipa klorokina i hidroksiklorokina.

'Nadam se da ćemo za 15 dana imati manje od 100 oboljelih...'

- Za njih postoje kontradiktorna izvješća, trebamo još dovršiti analize. U nekoliko slučajeva se upotrijebio lijek koji djeluje na upalni imunološki odgovor koji nastaje uslijed virusne infekcije i čini se da, ako se primjeni na vrijeme, u suštini i prije nego što bolesnik završi na respiratoru, da ima određeni pozitivan učinak na smanjenje smrtnosti, no to ćemo još morati pratiti, kazala je Markotić.

Naglasila je da je dijagnostika bitna, te da je bilo puno prijepora, lutanja i traženja u svijetu što je dobro.

- Uzimajući u obzir u početku nedostatak dijagnostičkih testova, pametno smo se vodili ciljajući na bolesnike, rizične skupine, uspjeli smo i postigli dobre rezultate, rekla je.

Markotić je istaknula da su građani položili ispit zrelosti, te da se struka  potrudila maksimalno.

- Svaki dogovoran političar uvijek će uzeti u obzir glas struke. Mjere, znanje i zajedništvo su formula za pobjedu ovog virusa kako bismo nastavili živjeti normalno i dobro, poručila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

(24sata.hr)

Ne propustite