Ex YU genijalnost: Zašto su cigarete "Filter 57" dolazile u ambalaži obrnuto zapakovane?

Kiosk
Ex YU genijalnost: Zašto su cigarete "Filter 57" dolazile u ambalaži obrnuto zapakovane?
.

Čuveni filter 57 u mekom pakovanju sa zelenom šrafurom. Cigarete radničke klase. Cigarete 57 su posebne po tome što su okrenute "naopako" tj. prilikom vađenja cigaretu ne hvatate za filter nego za njen gornji dio. Razlog je jednostavan, radi se o radničkim cigaretama pa mehaničari, zidari i dr. mogu, uprkos prljavim rukama, staviti čisti filter u usta. Čista jugoslovenska genijalnost!

filter2

Filter 57 bio je prva filter cigareta na prostorima bivše Jugoslavije iz pogona tadašnje fabrike Tobačna Ljubljana iz Slovenije. Lansiran davne 1957. godine, generacijama je ostao jedan od najpopularnijih brendova.

Bila je to i prva jugoslovenska cigareta koja ime nije dobila po nekoj rijeci, što je do tada bio običaj. Na pakovanju su bili ispisani stihovi najpoznatijeg slovenskog pjesnika Franca Prešerna.

filter3

Još jedna karakteristika po kojoj je Filter 57 bio jedinstven je položaj cigareta, koje su se pakovale s filterom prema dole. Zbog takve vrste pakovanja, vrlo brzo je postala popularna među rastućom radničkom klasom u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Ne propustite