LISNATA POGAČA SA SIROM I JOGURTOM ZA PRSTE POLIZATI: Tijesto koje se topi u ustima

Objavljeno:24.04.2020 - 22:37
A A A Times Arial

Napravite lisnatu pogaču sa sirom i jogurtom za prste polizati...

Sastojci

Za tijesto:

1 kg (+100 gr) brašna

1 kašičica praška za pecivo

1 kockica (40 gr) svježeg kvasca

2 dl mlijeka

2 dl jogurta

2 dl vode

1 dl ulja

2 kašičice soli

2 kašičice šećera

Za premaz:

200 gr maslaca

200 gr krem-sira (ili nekog drugog, mazivog)

1 kašičica soli

I još:

žumance, 4-5 kašika ulja, susam

Priprema
1. U 2 dl toplog mleka, staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrviti kvasac, promešati pa ostaviti na toplom mjestu da se aktivira.

2. Za to vrijeme, brašno (1 kg) prosejati i pomiješati sa praškom za pecivo.
Jogurt, vodu i ulje smlačiti, usuti u činiju za miješenje, staviti šećer i so, aktivirani kvasac i postepeno dodavati brašno, pa umijesiti meko tijesto.
Činiju sa umiješanim tijestom prekriti krpom i ostaviti na toplo mjesto, najbolje u zatvorenu rernu, da se diže pola sata.

3. Omekšani maslac izmiješati sa sirom.

4. Podlogu za miješenje pobrašniti i oklagijom razvući testo na debljinu od pola prsta (oko 60x40 cm). Opsjeći krajeve ako su neravni.

5. Cijelu površinu testa pemazati mješavinom maslaca i sira.

6. Zatim isjeći testo na trake, po širini, kod mene je bilo osam traka širine oko 7 cm.

7. Pleh (32 cm) postaviti pek papirom. Urolati jednu traku i postaviti je na centar pleha.

8. Zatim uzimati traku po traku i naslanjati je redom, na kraj od prethodne trake (znači, samo prva rolna je urolana, poslije se samo prenose trake i "lijepe" u krug). To je malo masno i neuredno, ali ništa se to ne vidi kad se pita ispeče ;)

9. Smotanog puža premazati žumancetom izmiješanim sa malo ulja, posuti susamom i staviti u ugrejanu rernu da se peče dok ne porumeni, na 180 stepeni (najbolje je da vrijeme i temperaturu pečenja prilagodite svojoj rerni).

EVO KAKO SE PRAVI ZAPRŠKA: Mnoge domaćice ne znaju pravu CAKU, ovako će jelo biti 10 PUTA UKUSNIJE!

Broj jedan za praktičnu ženu - Novi.ba. Vaš izvor informacija.

Izvor: Coolinarika

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia