KAKO POMOĆI OSOBAMA U SAMOIZOLACIJI/ Psihologinja Dijana Ivanišević za Novi.ba: Evo kako ćete sebi olakšati

Aktuelno
KAKO POMOĆI OSOBAMA U SAMOIZOLACIJI/ Psihologinja Dijana Ivanišević za Novi.ba: Evo kako ćete sebi olakšati
.

Samoizolacija teška je za svakoga, naročito za ljude koji inače imaju problema s mentalnim zdravljem. Kako najlakše prebroditi epidemiju koronavirusa?

Psih. Dijana Ivanišević za "Novi.ba" ističe da je mentalno zdravlje jedan od ključnih aspekata u životu svakog pojedinca: 

dijanas

foto: Privatna arhiva

"Mentalno zdravlje se najčešće opisuje kao stanje blagostanja u kome osoba uspješno koristi i realizuje lične potencijale, posjeduje sposobnost uspješnog suočavanja s uobičajenim životnim stresom, obavlja poslove na produktivan način, i na taj način doprinosi sebi ili zajednici kojoj pripada".

Ipak, trenutno stanje (samo)izolacije u kome smo se iznenada, preko noći našli otežava realizaciju naših svakodnevnih potreba, zbog čega je pored fizičkog zdravlja, poprilično ugroženo i naše mentalno zdravlje. 

Ona naglašava da moramo biti svjesni realne ozbiljnosti situacije i činjenice da je potrebno uložiti dodatne napore, kako bismo očuvali kako fizičko, tako i mentalno zdravlje. 

"Za fizičko zdravlje upute su do sada i više nego jasne, te “samo” trebamo biti što više odgovorni i poštovati ih, te na taj način zaštititi i sebe i druge, dok su načini suočavanja sa stresom i strahom koje sa sobom ovaj aktualni virus neminovno nosi vrlo individualni, te nema dobrih i loših načina, samih po sebi, osim nekoliko generalnih uputa da nije poželjna veća konzumacija alkohola, cigareta, kafe, ili sredstava za smirenje - osim po preporuci psihijatra, kao ni vika i agresivnost prema ukućanima ili u javnom prostoru prema drugima", kazala je psihologinja za naš portal, pa dodala da : 

"U moru općih uputa i ponuđenih prijedloga i aktivnosti nas psihologa o tome što bi vam moglo biti korisno u ovim teškim i izazovnim vremenima, pronađite one koji vama lično najviše odgovaraju i pomažu da se osjećate koliko toliko stabilno i smireno, bez obzira na generalni gubitak kontole, rutine i predvidljivosti svakodnevnice kod svih nas":

living-with-depression-800x533

Prema riječima psihologinje Ivanišević ono što može pomoći u ovoj situaciji je da ove okolnosti prihvatitmo kao trenutne, uz saznanje da će vjerovatno potrajati još neko vrijeme, kao i da se u što većoj mjeri potruduimo da se adaptiramo na njih, kako bismo ih mogli što lakše„preživjeti“, do nekih boljih vremena, koja moraju doći, jer je u životu stalna jedino promjena.

Ona ističe da je neophodno živjeti dan po dan, korak po korak, što više u „ovdje i sada“, bez velikih zahtjeva prema sebi i velikih planova za skoriju budućnost. 

Posebno je naglasila da je potrebno da što prije planiramo i kreiramo svoju novu dnevnu rutinu i u nju uključimo neke fizičke aktivnosti kao što su razne vrste vježbi koje se mogu raditi i od kuće, zatim da njegujemo optimizam i bez obzira na sve u svakom danu pronađemo bar jedan razlog za zadovoljstvo i zahvalnost. Također, svoje novo slobodno vrijeme potrebno je iskoristiti  za nešto što ste smo oduvijek željeli, a do sada zbog previše obaveza nismo uspjeli raditi, kao što je učenje nekog stranog jezika ili informatičkih vještina, čitanje knjiga, slušanje muzike, igranje igrica, plesanje, sviranje nekog instrumenta ili pak slaganje puzli, igranje karata, domina ili nekih drugih igara tog tipa, kao i povezivanje s obitelji kroz gledanje virtualnih izložbi u najpoznatijim svjetskim muzejima ili listanje albuma zajedničkih fotografija, uz prepričavanje nekih dragih i bitnih trenutaka iz prošlosti. 

"Pored toga, ovo vrijeme koje ste iznenada dobili, a da to niste ni tražili, možete iskoristiti i za posvećivanje sebi i “rad na sebi”, preslagivanje prioriteta ili sticanje nekih novih vještina i/ili navika, uz biranje samo edukativnih i motivacijskih sadržaja koji vas zanimaju, a gledanje vijesti o aktualnom stanju samo 1-2 puta dnevno, jer je to sasvim dovoljno da budete informisani i “zdravo” zabrinuti. Također, možete razmisliti kako nekome možete pomoći i šta lijepo za nekoga možete učiniti i iz ove trenutne pozicije jer pomaganje drugima podstiče pozitivne emocije i širi pozitivnu energiju, koja nam je sada svima i više nego potrebna", dodala je za naš portal uvažena psihologinja.

sad-man-1

"Ipak, bitno je istaći da ovo nije vrijeme za velike uvide i preslagivanje sebe, ali da svakako jeste vrijeme za upoznavanje sebe i prihvatanje sebe, u što većoj mjeri. Zato, iskoristite to!" -poručila je i dodala da je neophodno da se okrenmo sebi, da zapijemo svoje ideje, ciljeve i planove koje ćemo realizirati kada sve ovo prođe i da prihvatimo sve svoje emocije, kakve god one bile, jer ne postoji normalna reakcija na nenormalnu, kriznu, situaciju, u kakvoj se trenutno svi nalazimo, niti postoji tačan recept kako biste se sada trebali osjećati ili ponašati. 

Psihologinja savjetuje : "Možete voditi dnevnik emocija kako biste pomogli sebi ili svoje trenutno stanje i raspoloženje možete podijeliti s bliskim ljudima, kojima vjerujete (“uživo ili online”), a ako opet budu preintezivne i dugotrajne budite slobodni potražiti pomoć nekog stručnog i kvalitetnog psihologa i/ili psihoterapeuta".

Posebno je naglasila da je vrijeme za vježbe za samopomoć, a to su, kako psihologinja kaže: "Vježbe dubokog, abdominalnog disanja za otpuštanje mišićne i psihičke napetosti, kao i vježbe vizualizacije. Naime, biće dovoljno da 2-3 puta dnevno napravite 5-10 dubokih i pravilnih udisaja na nos i izdisaja na usta koji mogu bitno uticati na smanjenje napetosti i razornog djelovanja sveprisutnog stresa i učiniti da se momentalno osjećate mnogo bolje. A ako uz to, u tom opuštenom stanju, sklopljenih očiju, zamislite najbolje moguće ishode ove situacije, kako za vas, tako i za sve druge iz vaše uže i šire okoline, jer smo u ovome napokon svi zajedno i svi imamo isti cilj, efekat će biti znatno bolji".

korona

foto: EPA

"Ne zaboravite na sebe", zaključuje doktorica i naglašava:

"Brinite o sebi i budite strpljivi i nježni prema sebi! No, budite takvi i prema drugima, kako bismo u „skučenom“ prostoru, bez slobode kretanja koja nam svima nedostaje, ipak nekako mogli funkcionirati, i zajedno, i odvojeno.

Uz vjeru i nadu da ćemo iz svega ovoga uskoro izaći, i to kao kompletnije i zrelije osobe, puno otvorenije za ljubav, ljubaznost, empatiju, altruizam, saradnju i pomoć, nego ranije."

Novi.ba

Ne propustite