Miralem Halilović za Novi.ba: U jednoj od najjačih liga u Evropi pokazao sam da se mogu ravnopravno nositi sa svima, a ponosan sam na Nurkića i Musu

Košarka
Miralem Halilović za Novi.ba: U jednoj od najjačih liga u Evropi pokazao sam da se mogu ravnopravno nositi sa svima, a ponosan sam na Nurkića i Musu
,

Kapiten Bosne i Hercegovine, Miralem Halilović, igra u životnoj formi za francuski Orleans, te pauza u svijetu sporta sigurno mu nije išla u susret. Javio nam se izuzetno srdačno raspoložen iz svog doma u Francuskoj, te nam na početku razgovora pojasnio kakva je situacija u ovoj zemlji.

"U Francuskoj je još od 16. marta na snazi 24-satovni karantin, kretanje je dozvoljeno samo u slučaju odlaska na posao, te imamo dozvolu sat vremena dnevno za odlazak u market, apoteku ili eventualnu šetnju psa. Za sve to, morate ispuniti poseban papir koji je izdala vlada te ako ga nemate i zaustave vas, kazne su od 50 do 135 eura", kazao je Halilović, pa nastavio:

2

Foto: Privatna arhiva

"Ove mjere će trajati do 11. maja i onda je planirano postepeno popuštanje mjera i kretanje će opet biti dozvoljeno. Sama košarkaška liga je odgođena do septembra, postoje razna rješenja za njezin nastavak, a najizgledniji je onaj da ćemo u septembru završiti devet preostalih kola i onda odigrati sljedeću sezonu. Interesantno je da će se svi rezultati sabirati, te će od faktički dvije sezone napraviti jedna."

Otkrio nam je da je to jedno od četiri rješenja koje je liga predložila Sindikatu igrača i trenera, te da bi do kraja mjeseca trebalo izglasati se konačno rješenje.

Već smo spomenuli da je ovo Halilovićeva bila sjajna sezona, a evo šta bh. kapiten kaže o tome:

"Ovo je zasigurno najbolja sezona u mojoj karijeri (prije nego je sezona prekinuta bio sam prvi strijelac i treći skakač lige), gdje sam u jednoj od najjačih liga u Evropi pokazao da se mogu ravnopravno nositi sa svima. Kao ekipa smo ispunili cilj i čak smo bili i u borbi za play-off, tako da zasigurno je ovo sezona koje ću se sjećati."

1

Foto: Privatna arhiva

Zanimalo nas je i kako Miralem održava formu dok traje samoizolacija.

"U dvorištu kuće svakodnevno održavam dobru formu, donio sam neke stvari iz klupske teretane tako da nema problema. U kontaktu sam i sa svojim kondicionim trenerom koji mi šalje programe rada. Također, tri puta sedmično imam časove francuskog, dosta čitam, tako da mogu reći da sam ovaj karantin iskoristio na najbolji mogući način."

4

Foto: Privatna arhiva

Halilović je za naše čitaoce otkrio i kakva je razlika između recimo Zagreba gdje je također bio jedan od najboljih igrača i samog Orleansa.

"Sve osim prve dvije godine u Zagrebu, kada smo nastupali u Euroligi, neuporedivo je s Francuskom. Nivo organizacije, brige o igračima, profesionalizma i konkurencije je na jednom potpuno drugom nivou. Dvorane su uvijek pune, medijska praćenost je velika tako da je taj izbor zaista lagan."

Našeg kapitena i danas se rado sjećaju u Zagrebu, gdje je ostavio itekako dubok trag.

"Sigurno da ostaje velika žal za time šta se desilo s KK Zagreb. Bio je to jedan kvartovski klub koji je iz praktički školske dvorane dosao do Eurolige i ta priča je stvarno nevjerovatna. Tamo sam proveo pet godina i moram reći da su mi ljudi u klubu bili kao porodica. Desilo se to što se desilo, ali će u mom sjećanju ,a i u sjećanju mnogih drugih igrača koji su igrali tamo, Zagreb ostati kao jedna jako lijepa uspomena", kazao je Halilović.

3

Foto: Privatna arhiva

Nezaobilazna tema je svakako i bh. selekcija koja je polovično počela kvalifikacije za Eurobasket.

"Mislim da smo odradili dobar posao pobjedom u Latviji. Odigrali smo hrabro, nismo se predavali i praktički u zadnjim sekundama dobili utakmicu. Što se tiče Grčke, pružili smo dobar otpor, ali nedovoljan. Ja sam lično ostao pomalo dužan svojoj tuzlanskoj publici, mučio sam se s povredom pete zbog koje sam propustio i dvije ligaške utakmice nakon tog meča, te jedva čekam ponovnu priliku da se iskupim za to", jasno će jedan od najboljih bh. košarkaša, dodavši:

"Najvažnije je da se polako ali sigurno stvara neki kult reprezentacije, momci se odazivaju sa zadovoljstvom i mislim da je to jedan od preduvjeta za daljnji napredak i uspjeh. U kontaktu sam s puno naših reprezentativaca. U izolaciji imamo dosta slobodnog vremena pa smo stalno aktivni po društvenim mrežama. Svi treniraju i pokušavaju ostati u formi u ovo teško doba."

halilovicbih

Zanimalo nas je i šta misli o nastupima Jusufa Nurkića i Džanana Muse u NBA.

"Veoma sam ponosan na Nurku i Musu. Doći do NBA je stvarno enorman uspjeh, naročito kada gledamo na činjenicu da dolazimo iz BiH koja nije baš velika sila na kosarkaškoj mapi svijeta te da nemamo sjajnu startnu poziciju. Uspjeti u profesionalnom sportu je jedna ekstremno teška stvar. Mukotrpan rad, trud, disciplina. odricanja, propuštene mature, rođendani, neprospavane noći i noći nakon poraza. Sve su to stvari koje obični gledalac ne zna i ne vidi, a koje su tu i koje i dalje nisu garancija da ćete uspjeti.

Kada unatoč svemu tome uspijete i dođete do NBA i jos igrate na vrhunskom nivou, onda je to nešto vrijedno svakog divljenja i ponosa. Konkurencija je ogromna, sve je više američkih igrača na tlu Evrope, čak i u BiH, domaći igrači su maksimalno zaštićeni, tako da sve je teže našim igračima ući u neku od jačih evropskih liga, pogotovo NBA, te mislim da će vrijeme pokazati koliko je veliki uspjeh što su oni tamo", zaključio je razgovor za Novi.ba Miralem Halilović.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite