ODMAH GA POSADITE: Ovo cvijeće čuva BRAK I TJERA negativnu energiju!

Kiosk
ODMAH GA POSADITE: Ovo cvijeće čuva BRAK I TJERA negativnu energiju!
.

Božur važi za biljku koja spada među najzahvalnije za održavanje, a njegovi raskošni cvjetovi najljepši su ukras bašta i domova u proljeće.

Poznat je i po latinskom nazivu Paeonia.  Ime je dobio po grčkom Bogu Peonu koji je izliječio Plutona ovom biljkom. Zeus je morao da preobrazi učenika u prekrasan cvijet kad je pokazao da ovaj više obećava od učitelja.

2

Foto: Profimedia

Među prvim narodima na svijetu koji su prepoznali njegovu lepotu bili su Kinezi. Njihovo strpljenje zaslužno je za odnegovani prvi kultivisani Božur.

Riječ je o raskošnom cvjetnom grmu koji raste visine i do 1 do 2 metra. Cvjetanje traje od sredine maja do sredine juna, u ljubičastim, crvenim, bijelim, rozem i žutim bojama.

Raskošni cvjetovi božura i njihova sposobnost da nam se svako proljeće vraćaju i to 100 godina ili čak i duže, samo su jedna od nevjerojatnih činjenica o ovom Božuru

.1

Foto: Thinkstock

Značenje bijke

Značenje ovog cvijeća je višestruko, predstavlja sljedeće vrijednosti:

• čast, pogotovo za ljude koji donose čast cijeloj svojoj porodici kroz uspjeh 

 bogatstvo •

romansu i romantičnu ljubav s posebnim naglaskom na ljubav između dvoje stranaca

Kada mlada bira cvijeće za svoj buket, savjetuje se da obavezno u njega uvrsti i božure jer simbolizuju srećan brak i sklad bračnog para.
• ljepotu u svim oblicima

• Negdje ga ipak smatraju nesrećnim i cvijećem koji simbolizuje sramotu i sram

3

Foto: Thinkstock


Značenje boja

Značenje koje cvijet ima se malo menja zbog nijanse ili boje. Međutim, postoji nekoliko boja koje mijenjaju ono što božur znači, a to su:

  • ružičasta: najromantičnija boja božura -idealna za vjenčane bukete i uređenje stola
  • Bijela ili svijetlo ružičasta: prikazuje sramežljivi aspekat značenja, te može da znači žaljenje ili izvinjenje zbog neke neprijatnosti
  • Jarko crvena: ova boja se najviše ceni u Kini i Japanu i povezuje se poštovanjem. Ujedno je i najznačajniji simbol bogatstva i prosperiteta u tim kulturama.

Zbog gordog držanja, boje života, ljepote, bogatstva i sjedinjenja, crveni božur cvijet simboliše čast i bogatstvo. 

Određeni oblik božura, poznat i kao „biljka Paeonia“, vijekovima je dio istočne tradicionalne medicine, te se smatra biljkom koja tjera negativnu energiju i zle duhe. Ljekari tradicionalne medicine vjeruju da je odlična i za bolove u stomaku i probleme s mokrenjem. 

Nedavna naučna ispitivanja spojeva u ovom cvetu pokazuju veliki napredak u otkrivanju lijeka protiv nakupljanja mastocita, teških infekcija otpornih na antibiotike i upalnih reakcija bez uzroka.

Ne propustite