DOMAĆI HLJEB KAO IZ PEKARE, RECEPT POZNATOG KUHARA: Hrskav spolja, unutra MEKAN KAO DUŠA (RECEPT)

Praktična žena
DOMAĆI HLJEB KAO IZ PEKARE, RECEPT POZNATOG KUHARA: Hrskav spolja, unutra MEKAN KAO DUŠA (RECEPT)
.

Uz malo strpljenja i puno ljubavi napravit ćete hljeb iz snova- hrskav spolja i nevjerovatno mekan unutra.

Slavni  britanski pekar i poslastičar Pol Holivud savjetuje da prema tijestu budete pažljivi kako bi nakon pečenja bilo pahuljasto i lagano.

Sastojci:
500 grama polubijelog pšeničnog brašna
10 grama soli
10 grama instant kvasca
370 ml hladne vode
maslinovo ulje

hljebb

Priprema:

Nauljite veću okruglu plastičnu posudu i dva lima za pečenje obložite papirom.

Brašno, so i kvasac pomiješajte u posebnoj posudi.

Dodajte ¾ vode i lagano mutite.

Kad tijesto polako počne da se oblikuje u kuglu, postepeno dodajte i ostatak vode.

Mutite mikserom 5-6 minuta, sve dok tijesto ne postane sjajno i elastično.

Tijesto prebacite u nauljenu posudu koju ste pripremili i pokrijte krpom.

Pričekajte da se udvostruči, a trebaće mu otprilike sat vremena.

Radnu površinu nauljite, a potom izvrnite tijesto. Budite pažljivi kako bi hljeb nakon pečenja bio pahuljast i s mjehurićima.

Podijelite tijesto na 4 ili 5 manjih komada.

Oblikujte svakog u mali baguette dlanovima u kobasičasti oblik.

Položite na jedan lim obložen papirom za pečenje.

Lim pažljivo zapakujte u čiste plastične kesice i pustite da se diže još sat vremena.

Rernu zagrijte na 220 Celzijusa, a na dno stavite jedan dublji lim kako bi se zagrijao.

Kad se baguettei dignu, lagano ih pospite brašnom, napravite oštrim nožem nekoliko zareza i stavite ih u rernu. 

Lim koji ste zagrijavali napunite vodom.

Pecite 25 minuta, sve dok ne poprime zlatnu boju i imaju lagani sjaj.

Ohladite hljeb na rešetkama.

 

Ne propustite