POLJOPRIVREDNA KATASTROFA: Ova namirnica će uskoro strahovito da POSKUPI

Aktuelno
POLJOPRIVREDNA KATASTROFA: Ova namirnica će uskoro strahovito da POSKUPI
Naučnici su proračunali gubitke koje će prouzrokovati bakterija Xylella fastidiosa, patogen koji je uništio stabla maslina u Italiji, piše BBC.

Naučnici su proračunali gubitke koje će prouzrokovati bakterija Xylella fastidiosa, patogen koji je uništio stabla maslina u Italiji, piše BBC.

Bakteriju prenose skakavci, a sad predstavlja opasnost za plantaže maslina u Španiji i Grčkoj. Posljedično, zbog bolesti bi moglo da poskupi maslinovo ulje.

Smatra se kako je Xylella među najopasnijim patogenima za biljke u svijetu i trenutno ne postoji lijek za infekciju. Može napasti stabla trešnje, badema i šljive kao i masline. Postala je usko povezana s maslinama nakon što je soj otkriven na drveću u mjestu Puglia u Italiji 2013. godine. Bakteriju prenose insekti koji isisavaju biljne sokove. Infekcija ograničava sposobnost stabla da se opskrbljuje vodom i hranjivim tvarima, pa s vremenom ono uvene i umire.

U Italiji su posledice širenja bolesti katastrofalne, a procjenjuju da će urod biti manji za 60 posto u odnosu na 2013. godinu kad su prvi put otkrili bakteriju.

maslina1

- Šteta na stablima maslina dodatno smanjuje vrijednost zemlje, a regija postaje manje atraktivna za turiste. Širenje bakterije utiče i na lokalnu ekonomiju te gubitak poslova u agrikulturi - kazala je dr. Maria Saponari iz Instituta za održivu zaštitu bilja.

Bakterija se u međuvremenu proširila na Španiju, Francusku i Portugal. Kako bi suzbili zarazu, uklanjaju zaraženo drveće i pokušavaju suzbiti širenje insekata koji je prenose. No ako te mjere ne budu uspješne, kakav će biti finansijski učinak zaraze?

U studiji koju su objavili 13. aprila naučnici su napravili modele scenarija o tome kako će zaraza da utiče na tržište i ekonomiju. Upoređivali su različite mogućnosti, a pripremili su predviđanja za Italiju, Španiju i Grčku budući da proizvode 95 posto evropskog maslinovog ulja.

- Očekujemo da će biti manje maslinova ulja na tržištu te manjak rezervi, a zbog toga će ulje poskupjeti - kazao je voditelj istraživanja Kevin Šnajder koji radi za Univerzitet Vageningen u Holadniji.

Kaže kako su njihove analize pokazale i negativan uticaj na ekonomiju jer su mogući veliki gubiti u turizmu i kulturi upravo zbog te bakterije.

- Čuli smo zastrašujuće priče o naslijeđenim nasadima o kojima su čuvale generacije iste prodice. Isti nasadi na kojima su radili nečiji djdovi danas su potpuno uništeni. Kako odrediti ekonomski gubitak u takvoj situaciji? Kulturološka vrijednost je puno veća nego što možemo izračunati - utvrdio je Šnajder.

Brojne inicijative pokušavaju da reše problem korištenjem repelenata koji će insekte odvratiti od sletanja na njihovo drveće, a naučnici dodatno istražuju zašto su neka stabla otpornija na zarazu od drugih. Smatraju, naime, kako će problem riješiti sadnjom otpornijih vrsta stabala.

(24.sata.hr)

Ne propustite