Xi Jiping odgovorio na Džaferovićevo pismo: Kina će pružati pomoć BiH

Vijesti
Xi Jiping odgovorio na Džaferovićevo pismo: Kina će pružati pomoć BiH
.

Predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping odgovorio je na pismo predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića u kojem mu je zahvalio na pozitivnoj ocjeni kineskih napora i saradnje s međunarodnom zajednicom u borbi protiv pandemije koronavirusa Covid-19.

- Trenutno panedmija se širi po cijelom svijetu dok broj novopotvrđenih slučajeva zaraze u BiH kontinuirano raste. Dozvolite mi da u ime kineske vlade i kineskog naroda izrazim duboko saosjećanje vlastima i narodima u BiH - napisao je Xi.

Kako je dodao, čovječanstvo se zajedno suočava s izazovima sigurnosti javnog zdravstva, a kineska strana je spremna da jača saradnju u borbi protiv epidemije sa svim zemljama, uključujući BiH, pridržavajući se koncepta zajedničke budućnosti čovječanstva.

- Kineska strana je pružila donaciju medicinskog materijala Vašoj cijenjenoj zemlji, otvorila prikladan kanal za BiH za komercijalnu nabavku sredstava u Kini, te je spremna da nastavi pružati pomoć BiH u okviru svog kapaciteta, razmjenjuje iskustva i praksu na prevenciji, kontroli i dijagnozi, kao i tretmanu, te čvrsto podržava uložene napore vlasti i naroda BiH za borbu protiv epidemije - napisao je.

Podsjetio je da se ove obilježava 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Kine i BiH te je izrazio uvjerenje da će tradicionalno prijateljstvo između dviju zemalja biti produbljeno kroz saradnju u borbi protiv epidemije.

- Pridajem veliku važnost razvoju odnosa između Kine i BiH i spreman sam da, zajedno sa Vama, ulažem napore u neprekidno unapređenje bilateralnih odnosa, donoseći blagostanje dvijema zemljama i narodima - napisao je predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping u pismu predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću.

Ne propustite