KCUS pustio u rad aparat za serološku analizu antitijela na COVID-19

Objavljeno:08.04.2020 - 15:42
A A A Times Arial

Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) završio je danas obuku operatera i pustio u rad aparat za serološku analizu antitijela na Covid-19.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, to je prvi aparat za testiranje CLIA metodom IgM i IgG antitijela na Covid-19 na Balkanu. Uvođenjem te metode KCUS je otišao korak naprijed u testiranju i praćenju pandemije Covid -19, s obzirom na mogućnost dodatne provjere PCR rezultata; praćenje faze infekcije u kojoj je zaraženi pacijent; otkrivanje pacijenata kliconoša koji nemaju simptome i nisu testirani PCR metodom te sigurnog otpuštanja pacijenata iz karantina, provjerom da li se pacijent nalazi u hroničnoj ili akutnoj fazi - navodi se u saopćenju za javnost kojeg potpisuju prof.dr. Sebija Izetbegović, prof.dr. Sandra Vegar Zubović i prof.dr. Amela Dedeić - Ljubović.
 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!