PARADAJZA ĆE BITI KAO U PRIČI: Samo pratite OVE JEDNOSTAVNE UPUTE i divit ćete se vlastitoj bašti!

Praktična žena
PARADAJZA ĆE BITI KAO U PRIČI: Samo pratite OVE JEDNOSTAVNE UPUTE i divit ćete se vlastitoj bašti!
.

Želite li da vaša bašta urodi donese bogat urod odmah primijenite ove savjete kad je u pitanju paradajz..

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Ima dobro razvijen vretenast korijen s puno bočnih žila, a glavni korijen prodire u tlo do 1,5 m dubine.

Paradajt je izuzetno zdravo povrće bogato C vitaminom.

Ako kod sadnje krećete sa sjemenkama pobrinite se da ogradite potrebni prostor.

paradajz

Tako nakon sadnje čim dobiju svoje prve prave listove, nakon dvije sedmice ih premjestite u za to predviđene tegle. Minimalna temperatura za klijanje sjemena je 10 ºC, a klijanje traje 8-23 dana. Osigurajte puno svjetla. Poznato je da sadnice paradajza ne trebaju direktno svjetlo. Posadite paradajz na najsunčanijem dijelu parcele.

Paradajz voli toplinu, a prije nego što krene prava sadnja potrebno je sa potrebnom procedurom krenuti nekoliko sedmica prije.

paradajz2

Kada pripremate zemlju pobrinite se da napravite čim dublju rupu u koju ćete položiti potrebne sjemenke. Zalijevajte što češće. Treba izbjegavati tla koja sadržavaju puno gline jer u tim uvjetima ne može se dobro razvijati korijenov sistem.

paradajz3

Kod uzgajanja paradajza potrebno je saznati kolika je njezina prilagodljivost na okolinu koja ju okružuje i isto tako na određene periode.

Paradajz je prilagodljiva biljka koja može opstati u različitim uvjetima, pa tako i u zatvorenim prostorima. Najbitnije da vodite računa o rasvjeti i naravno o tome da ona ima što više prostora.

Kako bi paradajz zaštitili od štetočina naprskajte ga razmućenom vodom sa sodom.

paradajz

Berba je gotovo uvijek 90-120 dana od sadnje. Kod sadnje rane i srednje rane proizvodnje berba traje od početka mjeseca jula pa do novembra.

Ne propustite