U Kini prvi put od januara nema umrlih od korone: Sve je više zaraženih bez simptoma

Aktuelno
U Kini prvi put od januara nema umrlih od korone: Sve je više zaraženih bez simptoma
.

Po prvi put od januara u Kini je danas zabilježen dan bez umrlih od koronavirusa.

Kina je u posljednja 24 sata zabilježila samo 32 nova slučaja koronavirusa i u svim slučajevima radi se o ljudima koji su došli iz inozemstva.

Zabilježeno je 30 asimptomatskih slučajeva, piše Index.hr.

Broj asimptomatskih slučajeva zaraze koronavirusom u Kini je zadnjih dana porastao, ubog čega su i dalje na snazi restriktivne mjere.

Do kraja nedjelje zabilježena su 74 takva nova asimptomatska slučaja, a dan ranije 47, objavilo je u ponedjeljak Nacionalno zdravstveno povjerenstvo.

Nakon što je Kina uspješno suzbila zarazu u pokrajini Hubei i glavnom gradu Wuhanu, samom izvorištu globalne pandemije, sada se suočava i s uvezenim slučajevima.

Radi se o kineskim državljanima koji se uglavnom vraćaju iz Europe i SAD-a, a dio njih je zaražen i nema vidljive simptome bolesti, no mogu prenijeti virus.

Sveukupno je pod liječničkim nadzorom u kontinentalnoj Kini skoro 740 osoba koje ne ispoljavaju simptome zaraze.

Bilo je predviđeno da stanovnici Wuhana 8. travnja, prvi put od potpunog zatvaranja grada u siječnju, dobiju dozvolu da mogu otputovati, no sad se zaraza ponovo pojavila.

Zbog novog vala zaraze ukinut je i status za 45 rezidencijalnih jedinica koje su bile proglašene sigurnima i bez zaraze. Inače, taj tzv. status "bez zaraze" značio je napuštanje stambenih jedinica samo dva sata dnevno.

Ne propustite