Šef WHO: Maske same po sebi nisu "čudotvorno rješenje", držite distancu

Aktuelno
Šef WHO: Maske same po sebi nisu "čudotvorno rješenje", držite distancu
,

Maske same po sebi nisu "čudotvorno rješenje" u borbi protiv pandemije Covida-19, i njihova upotreba među stanovništvom je opravdana u slučaju ograničenog pristupa vodi za pranje ruku ili kada je teško fizičko distanciranje, rekao je danas šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

- Nema binarnog odgovora, nema čudotvornog rješenja. Maske same po sebi ne mogu da zaustave pandemiju Covida-19 - rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) na virtualnoj konferenciji za novinare iz Ženeve.

Iskazao je zabrinutost zbog činjenice da nekim medicinskim radnicima nedostaje maski i zaštitne opreme, navodeći kako radnici u zdravstvu moraju biti prioritet. 

- Znamo da medicinske maske mogu pomoći u zaštiti zdravstvenih radnika, ali globalno im nedostaje. Zabrinuti smo da bi masovna upotreba medicinskih maski od opće populacije mogla pogoršati nedostatak ovih specijaliziranih maski za ljude kojima su najpotrebnije - rekao je Gebrejesus. 

Naime, u zdravstvenim ustanovama WHO preporučuje upotrebu maski i druge lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike. 

- Upotrebu medicinskih maski preporučujemo osobama koje su bolesne i onima koji se brinu o bolesnoj osobi kod kuće. WHO ocjenjuje širu upotrebu medicinskih i nemedicinskih maski za COVID-19. Danas, WHO izdaje smjernice i kriterije za podršku zemljama u donošenju te odluke - rekao je on.

Istakao je da se maske  moraju se koristiti sigurno i pravilno.

- WHO ima smjernice o tome kako staviti, skinuti i odložiti maske. Samo maske ne mogu zaustaviti pandemiju. Zemlje moraju nastaviti s pronalaženjem, ispitivanjem, izoliranjem i liječenjem svakog slučaja i praćenje svakog kontakta. Maska ili nikakva maska, postoje dokazane stvari koje svi mi možemo učiniti da zaštitimo sebe i druge, držite distancu, perite ruke, kada kašljete ili kišete izbjegavajte dodirivati ​​lice - rekao je on. 

Ne propustite