FUIP : Na graničnim prijelazima izdato 568 rješenja o izolaciji

Bosna i Hercegovina
FUIP : Na graničnim prijelazima izdato 568 rješenja o izolaciji
.

Federalna uprava za inspekcijske poslove saopćila je da  su zaključno sa subotom, 4. aprila, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali ukupno 22.766 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana. U toku jučerašnjeg dana izdato je ukupno 568 rješenja.

Nadzorima i mjerama je, prema do sada dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.719 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

Isto vrijedi i za 275 osoba – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta BiH, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta BiH.

U saradnji s nadležnim državnim, federalnim i kantonalnim organima, Federalna uprava za inspekcijske poslove blagovremeno je izvršila pripreme za sigurnosno-epidemiološko zbrinjavanje državljana BiH koji će u Sarajevo doći humanitarnim letom iz Štokholma.

Za državljane BiH s prebivalištem na području Federacije BiH je, u skladu s rješenjem Federalnog ministarstva zdravstva, osiguran karantin u Studentskom domu Bjelave. Putnici, državljani BiH s prebivalištem na području Republike Srpske i Brčko distrikta BiH će biti zbrinuti od nadležnih organa RS, odnosno Brčko distrikta. Trajanje obavezne izolacije za sve putnike je 28 dana.

Danas ističu i mjere iz 890 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 13.039 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljene ukupno 362 zbirne službene zabilješke o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba, a protiv 64 osobe će biti pokrenuti prekršajni postupci.

U vezi sa kontrolom formiranja i kretanja cijena u Federaciji BiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je jučer na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio pet inspekcijskih nadzora i dva kontrolna nadzora, te podnio devet prekršajnih naloga u iznosu od  10.000 KM.

Kod dva subjekta je utvrđeno povećanje cijena s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (mliječni proizvodi i šećer), saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ne propustite