Stopa širenja zaraze se usporava u Španiji

Svijet
Stopa širenja zaraze se usporava u Španiji
.

Stopa širenja koronavirusa i dalje se usporava u Španiji, zemlji koja je druga na svijetu po broj zaraženih poslije Sjedinjenih Američkih Država.

Španija je do nedjelje popodne zabilježila 6.023 potvrđena slučaja zaraze, a ukupno ima oko 131 hiljadu. To je manje od 7.026 slučajeva zaraze u prethodnom periodu od 24 sata, što potvrđuje tendenciju pada u poređenju s prošlom sedmicom.

Broj smrtnih slučajeva također je pao na 674, što znači da je ukupan broj umrlih od koronavirusa 12.418. To je prvi put da je broj umrlih pao na ispod 800 smrtnih slučajeva u jednom danu u protekloj sedmici.

Kako širenje zaraze usporava, španska vlada počela je s oprezom razmatrati na koje sve načine može reaktivirati ekonomiju koja je ugašena, kao i kako vratiti radna mjesta za stotine hiljada ljudi koji su ostali bez posla, prenosi Reuters.

- Počinjemo vidjeti svjetlo na kraju tunela - izjavio je u subotu španski premijer Pedro Sánchez.

Ali da bi stigli do kraja tunela, Sánchez je najavio da će tražiti od parlamenta da produži vanredno stanje za još dvije sedmice, što znači da će masovna izolacija trajati do 26. aprila.

Dodao je da tim stručnjaka proučava načine postepenog smanjivanja ograničenja s ciljem buđenja uspavane ekonomije i društvenog života u zemlji.

Ne propustite